Facebook/D-Bone-Collector-Museum-Inc

Walvis spoelt aan met 40 kg plastic in zijn maag

Op de Filipijnen is een jonge walvis gestorven met 40 kilogram plastic in zijn maag. Onderzoekers vonden het dier afgelopen weekend. Na een autopsie bleken er tientallen grote en kleine plastic zakken in zijn lichaam te zitten. "Dit is het meeste plastic dat we ooit in een walvis hebben teruggevonden. Het is walgelijk", zeggen de onderzoekers.

Afgelopen weekend haalden medewerkers van het D'Bone Collector Museum in de stad Davao het lichaam van een dode walvis uit het water. Het ging om een dolfijn van Cuvier (Ziphius cavirostris), een walvisachtige uit de familie van spitssnuitdolfijnen. Het ging om een jong mannetje.

Onderzoekers van het museum voerden een autopsie uit en ontdekten een enorme hoeveelheid plastic in de maag van het dier, maar liefst 40 kilogram. Volgens hen is de walvis gestorven omdat zijn lichaam dat niet meer aankon. "Deze walvis had de grootste hoeveelheid plastic in zijn maag die we ooit in een walvis aangetroffen hebben", zegt het museum in een post op Facebook.

"16 grote rijstzakken, 4 grote bananenzakken en een massa winkeltasjes. Dit is walgelijk. De regering moet actie ondernemen tegen mensen die waterwegen en oceanen als vuilnisbelten blijven behandelen."

(lees verder onder de foto's)

Facebook/D-Bone-Collector-Museum-Inc
Facebook/D-Bone-Collector-Museum-Inc

"Ik was niet voorbereid op zo'n grote hoeveelheid plastic", vertelde Darrell Blatchley, de stichter en conservator van het D'Bone Collector Museum, aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Het plastic begon al te verkalken." De komende dagen zal het museum een volledige lijst van alle plastic items publiceren.

Het gebruik van wegwerpplastic is een groot probleem in sommige Zuidoost-Aziatische landen. Volgens een onderzoek uit 2015 zijn vijf Aziatische landen - China, Indonesië, de Filipijnen, Vietnam en Thailand - samen verantwoordelijk voor 60 procent van het plastic afval dat in de oceaan belandt.

Meest gelezen