Videospeler inladen...

300 doden in zuidelijk Afrika na doortocht cycloon, "vrees voor 1.000 doden"

In Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn de voorbije vijf dagen al zeker 300 doden gevallen door overstromingen, een gevolg van de doortocht van cycloon Idai. Hulpverleners en overheid vrezen echter voor een veelvoud ervan.

Beira, een havenstad in het midden van Mozambique met zo'n 500.000 inwoners, werd het hardst getroffen. Daar kwam cycloon Idai vorige week donderdag aan land. Volgens reddingswerkers van de Verenigde Naties is zowat elk gebouw er beschadigd. Communicatiemiddelen werken niet meer en de wegen zijn vernield.

Daar vielen ook de meeste doden in Mozambique. Door rondvliegende daken bijvoorbeeld, maar ook en vooral door de overstromingen die de cycloon veroorzaakte. Volgens reddingswerkers ter plaatse gaat het om de meest destructieve overstromingen in 20 jaar. Grote delen van het platteland in Mozambique staan onder water, net als in Malawi en Zimbabwe.

Grote delen van het platteland in Mozambique staan onder water.

Het officiële dodental in Mozambique staat voorlopig op 84. Maar president Filipe Nyusi liet verstaan dat het aantal doden wel eens tot 1.000 zou kunnen oplopen. De president deed zijn voorspelling op basis van een vlucht over het rampgebied.

Nyusi doelde zowel op de situatie in eigen land, als op die in de buurlanden. Want ook in Malawi en Zimbabwe stierven mensen als gevolg van de overstromingen. In Zimbabwe zouden al 98 doden geteld zijn. Meer dan 200 mensen zijn er nog vermist. De overheid heeft er de noodtoestand uitgeroepen. In Malawi vielen al zeker 122 doden.

Een vernielde weg in Zimbabwe.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De komende dagen wordt nog meer regen en mogelijk ook onweer verwacht, vooral in het noorden van Mozambique en het zuiden van Malawi. Intussen hebben zeker 10.000 mensen nood aan voedselhulp, zegt Nyusi.

Verschillende gemeenschappen zijn door het wassende water compleet van de buitenwereld afgesneden. Tientallen mensen wachten op daken van gebouwen, maar ook in bomen, tot reddingswerkers hen komen bevrijden.

"Ik zag lichamen in de rivieren drijven. Dit is een echte humanitaire ramp", besloot de Mozambikaanse president. In Zimbabwe beschrijft de overheid het getroffen gebied als een oorlogssituatie.

Unicef, de kinderorganisatie van de VN, heeft intussen een noodoproep gelanceerd. Giften ter ondersteuning van de noodhulpacties in Mozambique, Malawi en Zimbabwe kunnen op BE 31 0000 0000 5555 met vermelding “Cycloon Idai” of online via www.unicef.be/gift.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen