Videospeler inladen...

Antwerpse burgemeester Bart De Wever: "'Yogasnuivers' houden hele criminele keten in gang"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) neemt extra veiligheidsmaatregelen, na vier incidenten met granaten op enkele weken tijd. "Mijn grootste angst is dat er ook hier effectief slachtoffers vallen", zegt hij. De N-VA-voorzitter wijst ook met een beschuldigende vinger naar wat hij noemt "yogasnuivers".

De Wever reageert bij VRT NWS voor het eerst nadat oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang kritiek hebben geuit op zijn stilte in het dossier. "Ik heb vanmorgen samengezeten met het parket, het parket-generaal, de lokale en federale politie. Mijn taak als burgemeester is om maatregelen te nemen."

Het geweld speelt zich duidelijk in het drugsmilieu af volgens De Wever: "Het gaat om feiten vanuit het drugsmilieu tegenover het drugsmilieu, niet om blind geweld of terreurgeweld. Maar natuurlijk: voor de mensen die in die wijken wonen, die ermee geconfronteerd worden, die er het slachtoffer van kunnen worden, is dat een onhoudbare toestand. Daarom komen er zeer verscherpte controles in bepaalde wijken."

"Ik heb zonet een document ondertekend waardoor de politie niet hoeft te motiveren waarom ze iemands identiteit controleert. De agenten zullen alles en iedereen kunnen controleren die zich in een bepaalde wijk begeeft na een bepaald uur. Er komen ook tijdelijke camera's op sommige plaatsen, en meer politiemensen in uniform en in burger."

Wij plukken de zure vruchten van het verleden
Bart De Wever - burgemeester Antwerpen

De getroffen wijk bezoeken, zoals de oppositie had gevraagd, gaat De Wever niet doen: "Ik ben altijd bereid tot een gesprek, maar ik ga niet mediatiek rondlopen in een bepaalde wijk die getroffen is door drugsgeweld." 

De Antwerpse burgemeester geeft ook toe dat het geen evidente opdracht wordt: "Die problematiek is er al sinds de jaren 80, en komt overgewaaid uit Nederland. We plukken hier de zure vruchten van het verleden. Onderschat de georganiseerde misdaad ook niet. Drugs zijn een miljardenbusiness, dus we staan tegenover een zeer machtige vijand die zeer hardnekkig is. De drugsgerelateerde criminaliteit is trouwens sterk gedaald de voorbije jaren, net als andere vormen van criminaliteit. Maar die resultaten worden natuurlijk weggevaagd door die spectaculaire incidenten van de laatste tijd."

Mijn grootste angst is dat er ook hier effectief slachtoffers vallen

Bart De Wever - burgemeester Antwerpen

In Nederland kwamen al voorbijgangers om bij soortgelijk drugsgeweld. De Wever sluit niet uit dat dat ook hier nog gebeurt: "Mijn grootste angst is dat er ook hier effectief slachtoffers vallen."

Stroomplan

In "De wereld vandaag" gaf De Wever nog wat meer uitleg over het Stroomplan dat onlangs is opgestart. Om alle betrokken diensten beter samen te laten werken in de strijd tegen de drugscriminaliteit. Een eerste tak daarvan is de haven, waar de drugs binnenkomen. "Daar wordt gekeken naar de werking van de douane, de werking van de logistieke keten, de samenwerking met de verladers, daar zijn al dingen uitgevoerd."

De tweede tak is het weerbaar maken van mensen tegen infiltratie voor omkoping en intimidatie. "Meestal is het de twee: werk je mee dan krijg je geld, werk je niet mee dan word je bedreigd." De derde tak is het Kali-team, een samenwerking van federale politie en lokale politie. "Die zitten samen in een team en maken vanuit dat team aanspraak op de fiscus, de sociale- inspectiediensten, op de arbeidsinspectie om kort op de bal bepaalde fenomenen te kunnen afstraffen."

Ik wijs op de hypocrisie van de "yogasnuivers" die geen enkele moeite hebben met het bewustzijn dat zij een hele criminele keten in gang houden

De Wever wees ook op de verantwoordelijkheid van de drugsgebruikers. "Ik erger mij rot aan mensen die praten over levenskwaliteit en gezonde lucht, maar aan de andere kant nooit inzitten met drugsgebruik en dat zelfs willen legaliseren. Van die yuppies, wat Teun Voeten omschrijft als yogasnuivers, die zeer bewust in het leven staan en heel ecologisch bewust zijn."

"Ik wijs op de hypocrisie dat die mensen dan wel heel graag in het uitgaansmilieu een lijntje snuiven en blijkbaar geen enkele moeite hebben met het bewustzijn dat zij een hele criminele keten in gang houden die zowel in de landen van herkomst een ravage heeft aangericht, als op straten van Europa slachtoffers maakt", zegt De Wever.

Bekijk hieronder het volledige interview met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek met De Wever in "De wereld vandaag":

Antwerpse politici reageren op het nieuwe granaatincident. Bekijk hieronder hun reacties:

Videospeler inladen...

Meest gelezen