Videospeler inladen...

De lente begint vandaag en niet op 21 maart: weerman Frank Deboosere praat u bij over de astronomische seizoenen

Als u aan iemand vraagt wanneer de lente begint, is het antwoord meestal 21 maart. Want zo hebben de meesten onder ons het onthouden van op de lagere school. "Maar eigenlijk vieren we de lente op de verkeerde dag van het jaar, want de astronomische lente start vandaag, op 20 maart", zegt weerman Frank Deboosere.

"Veel mensen denken dat de lente begint op 21 maart, maar dat is lang niet altijd het geval, legt weerman Frank Deboosere uit. "Dit jaar begint de astronomische lente op 20 maart, om precies te zijn om 22.58 uur. Want dat is het moment waarop de zon loodrecht instraalt op de evenaar en de dag en de nacht even lang duren. En dat is niet alleen dit jaar zo: ook de rest van deze eeuw begint de astronomische lente op 20 maart, en soms zelfs op 19 maart."

Maar er bestaat ook zoiets als de weerkundige seizoenen. Die hebben de weerkundigen uitgevonden om het zichzelf gemakkelijk te maken. "De weerkundige seizoenen beginnen allemaal op de eerste dag van de maand", vervolgt Deboosere. "Ze beginnen dus op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december. Dat is makkelijk voor ons om te onthouden, in tegenstelling tot de astronomische seizoenen. Want die beginnen lang niet altijd op de 21e van de maand, zoals veel mensen denken."

Videospeler inladen...

Meest gelezen