Docville 2019 van start: deze documentaires moet u gezien hebben

Vanavond start in Leuven de 15e editie van Docville, het belangrijkste festival voor documentaires in ons land. Openingsfilm is "Cold case Hammarskjöld", over de onopgeloste moord op VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld meer dan 50 jaar geleden, een zaak waarin de naam van een Belgische huurmoordenaar wordt genoemd. Nog tot 4 april vertoont Docville een indrukwekkend aantal nationale en internationale producties. VRT NWS selecteert zeven tips uit het rijkgevulde Docville-programma.

Docville bestaat 15 jaar. Tijdens deze jubileumeditie staat liefde centraal in het programma "Love factually". Daarnaast is er speciale aandacht voor de opmars van 'fake news' en de kracht van onderzoeksjournalistiek, in het programma "Press under pressure". 

Docville is vanaf dit jaar "Oscar qualifying".  De winnaar in de internationale competitie komt nu automatisch op de longlist terecht voor de Oscarnominatie voor beste langspeelfilmdocumentaire. Docville is het enige Belgische "qualifying" festival voor documentaires.

Uit de vele nationale en internationale films die nog tot 4 april vertoond worden, zijn deze zeven titels zeker niet te missen:

1. "Cold case Hammarskjöld" (Mads Brügger)

De Deense regisseur Mads Brügger onderzoekt samen met privédetective Göran Bjorkdahl de dood van voormalig VN-secretaris-generaal Hammarskjöld. Die kwam in september 1961 om het leven in een vliegtuigcrash in Congo. Zijn mysterieuze dood werd nooit helemaal opgehelderd. Volgens een nieuwe getuige zou de Belgische huurling Jan Van Risseghem het vliegtuig hebben neergeschoten. Maar wie gaf hem dan de opdracht? "Cold case Hammarskjöld" is vanavond de opener van DOCVILLE.

Videospeler inladen...

2. "Schapenheld" (Ton van Zantvoort)

Nederlandse film over de idealistische schapenherder Stijn, die het heel lastig krijgt met de keiharde economische realiteit. Een eeuwenoud beroep uitoefenen, midden in de prachtige Nederlandse natuur, valt niet te rijmen met de de financiële verzuchtingen van de landeigenaren die hun weides ter beschikking moeten stellen voor begrazing. Een verhaal over een steeds bozer wordende David versus Goliath.

Videospeler inladen...

3. "Mating" (Lina Maria Mannheimer)

In de reeks documentaires met liefde als centrale thema, stelt "Mating" de vraag: bestaat er nog intimiteit in een leven vol Facebook, Instagram en Tinder? De Zweedse cineaste Lina Maria Mannheimer volgde daarvoor een jaar lang twee jongeren tijdens een turbulente romance. "Mating" is een intiem portret van millennials die opgroeien in een wereld waarin de liefde steeds digitaler wordt bedreven.

Videospeler inladen...
-->

4. "The brink" (Alison Klayman)

Amerikaanse film over Steve Bannon, de controversiële ex-adviseur van president Trump. Nu hij niet langer welkom is in het Witte Huis, vertoeft Bannon opvallend vaak in Europa. Hij predikt er een populistische wereldrevolutie en probeert extreemrechtse partijen te mobiliseren voor de Europese verkiezingen in mei. Daarom zie je Filip Dewinter van Vlaams Belang even opduiken in deze zogenoemde "fly on the wall"-documentaire.

Videospeler inladen...

5. "Anthropocene" (Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencier)

In het midden van de twintigste eeuw is er een nieuw geologisch tijdperk aangebroken: één dat niet bepaald wordt door natuurlijke factoren, maar, voor het eerst in de geschiedenis van onze planeet, door menselijke activiteit. De regisseurs illustreren die stelling met adembenemende beelden van onze vaak verwoestende impact op Moeder Aarde.

Videospeler inladen...

6. "Goden van Molenbeek" (Reetta Huhtanen)

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is Molenbeek een "hellhole", maar voor de zesjarige boezemvrienden Aatos en Amine is het gewoon hun thuis. Aatos wordt atheïstisch opgevoed, Amine volgens de moslim-tradities van zijn Marokkaanse ouders. Maar het geloof staat nooit tussen hen in. Zelfs niet wanneer de aanslagen in Brussel, in maart 2016, de spanningen in de hoofdstad op scherp stelt.

Videospeler inladen...

7. "Free solo" (Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi)

Waanzinnige cinema, in alle betekenissen van het woord. Met adembenemend camerawerk leggen de regisseurs vast hoe Alex Honnold El Capitan beklimt, een 900 meter hoge, vrijwel verticale bergwand in Yosemite National Park. Honnold doet dat "free solo": zonder enige veiligheidsuitrusting. Elke fout is per definitie fataal. Dit visueel verbluffende portret van een complexe waaghals won eind februari de Oscar voor Beste Documentaire.

Videospeler inladen...

Docville loopt van 27 maart tot en met 4 april op verschillende locaties in Leuven. Op Canvas en VRT NU worden tijdens de loop van het festival de winnaars van de voorbije drie jaren aangeboden.

Meest gelezen