Videospeler inladen...

Extra veiligheidsmaatregelen in Antwerpen na reeks explosies: identiteitscontroles, meer patrouilles en cameratoezicht

In Antwerpen komen er extra veiligheidsmaatregelen na de reeks explosies. Het gaat over identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en meer cameratoezicht. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemt het een "wake-upcall".

De laatste dagen en weken wordt Antwerpen - en vooral de buurt rond Park Spoor Noord - met de regelmaat van de klok opgeschrikt door explosies waarbij geparkeerde auto's vernield worden door granaten. Maar volgens het parket heeft het onderzoek naar die incidenten nog niet de gewenste resultaten opgeleverd. "Meestal heeft het onderzoek uitgewezen dat er een link is met het drugsmilieu. Slachtoffers zijn niet geneigd om mee te werken aan het onderzoek, enerzijds uit angst voor represailles en anderzijds om zichzelf niet als verdachte bekend te maken", zegt het parket.

Volgens het parket is dat "eigen aan de criminele organisatie, waarbij geweld niet geschuwd wordt, maar waarbij ook niet wordt meegewerkt met politiediensten. Intimidatie, bedrog en het gebruik van geweld om de eigen positie te versterken, zijn daar kenmerken van."

Meestal heeft het onderzoek uitgewezen dat er een link is met het drugsmilieu. Slachtoffers zijn niet geneigd om mee te werken aan het onderzoek

Parket Antwerpen

Alles bij elkaar komen we sinds 2016 aan een kleine 70 feiten van schietpartijen, brandstichtingen en granaataanvallen, zegt onze reporter ter plaatse, Caroline Van den Berghe. "Het vermoeden is groot dat al deze feiten zich afspelen binnen het drugsmilieu." 

Extra veiligheidsmaatregelen: identiteitscontroles, extra patrouilles en meer cameratoezicht

Politie, parket en stad nemen nu extra veiligheidsmaatregelen in Antwerpen. Er zullen systematisch identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en meer cameratoezicht komen. 

De maatregelen komen er "om het veiligheidsgevoel van de Antwerpenaren in de buurt te versterken en om criminelen te ontraden om gewelddaden te plegen".

Met de maatregelen wil burgemeester Bart De Wever (N-VA) naar eigen zeggen een duidelijke waarschuwing geven aan jongeren. "De weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis. In het andere geval eindigt het in geweld. Wie kiest voor de criminaliteit, zorgt ervoor dat het leven van al wie hem lief is, kapot wordt gemaakt. Wie kiest voor de criminaliteit, kiest ervoor dat zijn familie moet onderduiken uit schrik voor rivaliserende bendes." Hij richt zich ook tot de druggebruikers zelf. "Wie drugs gebruikt, is wel degelijk moreel mee verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld."

De weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis. In het andere geval eindigt het in geweld

Bart De Wever - burgemeester Antwerpen

"Dit fenomeen zal niet snel verdwijnen", vervolgt De Wever. "Wie beweert dat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem is, los van het brede arsenaal aan middelen dat ingezet is om de drugscriminaliteit in haar geheel aan te pakken, maakt mensen iets wijs."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder op een interactieve kaart waar de explosies in Antwerpen plaatsvonden

Meest gelezen