Gerechtelijke wereld trekt aan alarmbel over besparingen: "273 magistraten te weinig"

De gerechtelijke wereld gaat vandaag opnieuw actie voeren om de besparingen op justitie aan de kaak te stellen. Door de aanhoudende bezuinigingen zijn er momenteel 273 magistraten en 1.082 administratieve medewerkers te weinig aan de slag in België, zo luidt het. 

Sinds 2015 voert de gerechtelijke wereld jaarlijks op 20 maart actie om de aandacht te vestigen op de crisis binnen justitie. Ook dit jaar willen de magistraten en griffiers weer van zich laten horen. Maar deze keer is het de bedoeling dat 20 maart slechts het startschot wordt van een 66 dagen durende campagne, tot aan de start van de verkiezingen van 26 mei. Die campagne moet ervoor zorgen dat een betere financiering van justitie een prioriteit wordt van de volgende regering.

Er is een tekort aan 273 magistraten en 1.082 administratieve medewerkers, dossiers blijven onbehandeld

Jan Geysen, voorzitter Nederlandstalige magistraten

Volgens de actievoerders zijn de besparingen op justitie nefast voor de werking van de rechtsstaat. Zo is momenteel slechts 83 procent van het wettelijk voorziene personeelskader ingevuld. Daardoor is er een tekort aan 273 magistraten en 1.082 administratieve medewerkers in vergelijking met het wettelijk vastgelegde aantal. "Hoe wil je dat het systeem zo functioneert?", zo zegt Jan Geysen, voorzitter van de Nederlandstalige magistraten. "Op deze manier blijven de dossiers liggen." 

Voorts is het gebrek aan een performant informaticasysteem en de slechte staat van de gerechtsgebouwen hen een doorn in het oog.

Ze klagen ook aan dat door de besparingen de toegang tot het gerecht beperkt wordt. Daarom wordt in een gemeenschappelijke tekst met zes basiseisen onder meer benadrukt dat de procedurekosten beperkt moeten worden en dat er een lager btw-tarief moet komen voor de erelonen van advocaten.

Oproep aan personeel om werk neer te leggen

Om de eisen kracht bij te zetten, wordt vandaag opgeroepen om de zittingen te schorsen en te verzamelen voor het gerechtsgebouw. In Brussel zal dat om 11.30 uur gebeuren. Daar zullen dan ook verschillende toespraken worden gehouden. Ook in verschillende arrondissementen zullen symbolische acties worden georganiseerd.

Later vinden nog verschillende andere initiatieven plaats, zoals conferenties en sensibiliseringsacties, die het dossier op de agenda moeten houden.

Justitie moet meer middelen krijgen of Justitie houdt het niet vol

Koen Geens, minister van Justitie

Minister van Justitie Geens steunt de actie. Dat zei hij in De Ochtend, op radio1. "Deze situatie kan niet nog eens vijf jaar volgehouden worden. Justitie is in ons land structureel ondergefinancierd. Zeker wat betreft de infrastructuur, informatica en toegang tot het gerecht is er nog veel werk", aldus de minister. Geens laat ook nog weten dat hij zijn opvolger een makkelijker bestaan gunt bij Justitie.  

Meest gelezen