Google kondigt "Stadia" aan: nieuw streamingplatform voor videogames

Google kondigt iets nieuws aan: nog dit jaar lanceert de internetreus "Stadia", het nieuwe streamingplatform voor videogames. Met "Stadia" is downloaden niet meer nodig. Je kan direct online spelen vanaf elk type toestel: pc, laptop, smartphone, tablet of televisie. Er zal ook een aangepaste controller beschikbaar zijn. 

Google gooit een bommetje in de gaming-industie. De internetreus gaat binnenkort "Stadia" lanceren, een streamingplatform voor videospelletjes. Dat zei vicepresident en general manager Phil Harrison op de Game Developers Conference in San Francisco, California.

Met "Stadia" zal je direct online videospelletjes kunnen spelen, zonder ze eerst te moeten downloaden. En wel vanop elk type toestel: pc, laptop, smartphone, tablet of tv-toestel. Google lanceert ook meteen een speciale controller. Daarop staat een knop waarmee je het spel meteen kan delen op Youtube, zodat anderen kunnen meekijken. Omgekeerd zou je vanuit Youtube meteen een "Stadia"-game kunnen opstarten.

Bij videospelletjes komt het op milliseconden aan: het spel moet bliksemsnel reageren op de commando's van de spelers, want elke vertraging kan het verschil betekenen tussen winnen en verliezen. Tot nog toe ging dat bij streaming niet altijd goed, tot grote frustratie van de spelers. Daarom moesten spelletjes traditioneel eerst gedownload worden, of aangekocht op een disk. 

Maar Google maakt zich sterk dat "Stadia" daar geen last van zal hebben. Het spel zou via de controller een rechtstreekse wifi-verbinding maken met de servers van Google. Het bedrijf belooft supersnelle spelletjes met haarscherpe beelden in 4K-resolutie en 60 frames per seconde. Dat zou later zelfs opgeschroefd worden tot 8K en 120 frames per seconde. 

Het eerste game dat zal aangeboden worden is "Doom Eternal" van id Software. Wanneer het platform en de controller op de markt komen is nog niet precies bekend, maar Google bevestigt wel dat dat nog dit jaar zal gebeuren. De VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en sommige andere landen in Europa krijgen de primeur. Prijzen zijn nog niet bekend. 

Als Google inderdaad zijn belofte waarmaakt en online gamen via streaming zonder haperen mogelijk maakt, zou dat een behoorlijke bedreiging kunnen zijn voor de bestaande consoles van Nintendo, Sony en Microsoft. Maar ook daar wordt nagedacht over nieuwe streamingplatformen voor videogames.

"De cloud wordt het nieuwe speelveld voor platformen in de sector van de videogames", zegt analist Matthew Bailey van Ovum. "Dat wordt het landschap van de toekomst voor de competitie."

Meest gelezen