Videospeler inladen...

Gouverneur Nebraska: "Dit is het meest rampzalige noodweer in onze geschiedenis"

In het Midwesten van de VS zijn zeker drie mensen omgekomen door het noodweer van de laatste dagen. Vooral de Amerikaanse staten Nebraska en Iowa zijn zwaar getroffen door een winterstorm die de kenmerkende benaming "bomb cyclone" meekreeg. 

Bij een bomb cyclone spreken we van een soort sneeuworkaan met in de nasleep ervan extreem guur winterweer. Er is inderdaad uitzonderlijk veel regen en sneeuw gevallen, en in de staat Wyoming woedden er zelfs sneeuwstormen die alles lamlegden.

Op de beelden is te zien hoe in Nebraska veel gebieden zijn ondergelopen, en hoe delen van bruggen en wegen onder water staan. Voor de inwoners vergroot de strenge kou nog de waterellende. En het peil zal niet meteen dalen, voorspelde de weerkundige dienst. Want over enkele dagen zou het kwik stijgen en treedt de dooi in, wat nog meer water betekent. 

Drie mensen zijn door het strenge winterweer om het leven gekomen. Over twee van de drie dodelijke slachtoffers is informatie vrijgegeven. Het gaat om één van de drie inzittenden die uit een ondergelopen auto gered moesten worden in Riverton, Nebraska. De auto had een wegversperring genegeerd. Ook kwam een landbouwer uit Columbus, Nebraska, om toen hij een motorrijder in nood wilde gaan helpen. Zijn tractor werd door het water meegesleurd.

Voor de veehouderij, een belangrijke economische sector in het Midwesten, bedraagt de schade naar verluidt meer dan 400 miljoen dollar (352 miljoen euro). De gouverneur van Nebraska, Pete Ricketts, spreekt van een historisch verlies: "Dit is de duidelijk de wijdst verspreide catastrofe in de geschiedenis van onze staat".

Meest gelezen