AFP

Racistische vrienden op Facebook? Waarom je ze beter niet verwijdert 

In de nasleep van de tragedie in Nieuw-Zeeland wijst men naar sociale mediaplatformen (Facebook, YouTube, Twitter, ...) als medeverantwoordelijk voor het verspreiden van haat en geweld. Journalist Tom Van De Weghe vindt in zijn opiniestuk dat "u en ik een verantwoordelijkheid hebben om alles wat neigt naar haat en extremisme in de kiem te smoren en te verwijderen van de tijdslijn". Voor educatief medewerker Niek Godfroid is dat een brug te ver. Hij nuanceert en wijst erop dat we best niet in interactie gaan met dat soort berichten: "Dankzij het algoritme in Facebook zorgt een vind-ik-leuk of een comment er automatisch voor dat het bericht meer zichtbaarheid krijgt".

De laatste jaren namen grote technologiebedrijven onder druk van overheden en bevolking al meer hun verantwoordelijkheid voor extremisme en haatspraak op hun platformen. Legers met moderatoren rukten aan om berichten, afbeeldingen en video’s met brutaliteiten en schokkende content te wieden.

Allereerst, aan elke Facebookmoderator die dit leest: je bent een held. Dankzij jou hoeft de halve wereldbevolking niet op te staan met onthoofdingsvideo’s in de tijdslijn. Helaas zijn er nog niet genoeg van jouw soort, dat maakt het drama in Nieuw-Zeeland pijnlijk duidelijk. Maar dat elke Facebookgebruiker dan maar mee die verantwoordelijkheid moet opnemen, dat vind ik geen goed idee.

Even terug naar de verkiezingen van 2014. Dat was misschien niet mijn eerste stembusgang, maar wel de eerste keer dat ik me had voorgenomen om een goed doordachte stem uit te brengen. Ik deed m’n huiswerk, babbelde met vrienden en ontwikkelde zo een uitgesproken politieke voorkeur.

Meer zelfs, hoe meer ik met mensen in m’n omgeving babbelde, hoe meer ik ervan overtuigd was dat iedereen diezelfde voorkeur deelde. Gewonnen! In mijn hoofd was de overwinning al binnen nog voor de stemmen geteld waren.

Het digitale dorpsplein dat Facebook geworden is, mogen we niet vernauwen tot een woonkamer waar we enkel zien wat we willen zien

Je kan wel vermoeden dat niet de partij won die ik en m’n omgeving aanhingen. Ik wilde toen alleen maar horen wat ik wilde horen, met flinke teleurstelling als gevolg. Ik werd blind voor de mening van het grootste deel van de Vlamingen en dat maakte me op die manier naïef.

Hetzelfde zou gebeuren als je als Facebookgebruiker extremistische praat uit je sociale media weert. Dan maak je echokamers waar enkel plaats is voor je eigen gelijk.

Dat we extremistische praat niet mogen normaliseren of goedkeuren lijkt me evident, maar laten we niet doen alsof het niet bestaat. Het digitale dorpsplein dat Facebook geworden is, mogen we niet vernauwen tot een woonkamer waar we enkel zien wat we willen zien.

Als je als Facebookgebruiker extremistische praat uit je sociale media weert, dan maak je echokamers waar enkel plaats is voor je eigen gelijk

Hou die racistische vrienden als Facebookvriend, maar denk er het jouwe van. Laat je bovendien niet verleiden om met dat soort berichten in interactie te gaan. Dankzij het algoritme in Facebook zorgt een vind-ik-leuk of een comment (opmerking, red.) er automatisch voor dat het bericht meer zichtbaarheid krijgt.

Zelfs al ga je tegen de inhoud in, je bent als het ware meteen medeplichtig aan het verspreiden van boodschappen waar je niet achter staat.

AFP or licensors

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen