Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ketamine of "Kit Kat" in opmars in het uitgaansmilieu: "Het wordt net als cocaïne gesnoven, maar is goedkoper"

Een zesde van de jongeren (18-34 jaar) die regelmatig naar dance-evenementen gaan, gebruikte vorig jaar ketamine. Dat schrijft De Standaard. Uit een onderzoek van het nachtleven en drugsgebruik in vijf Europese steden, blijkt dat de synthetische drug in opmars is als partydrug. Ketamine wordt in de geneeskunde gebruikt als verdovingsmiddel, maar het kan ook hallucinaties veroorzaken, zegt Tina Van Havere, drugsexperte van de Hogeschool Gent.

Ketamine - of "Kit Kat" bij gebruikers - verwerft zo een plaats naast de traditionele uitgaansdrugs cocaïne, mdma/xtc en cannabis.

Van Havere, die meewerkte aan het onderzoek in ons land, vertelt dat het bij ketamine om een nieuwe trend gaat: "Dit hebben we de laatste jaren nog niet gezien. Het gaat om een duidelijke opmars." Ketamine is een verdovings­middel dat hallucinaties kan veroorzaken. Het wordt al sinds de jaren 60 gebruikt in de veeartsenij, om paarden te verdoven.

De dosering is net gevaarlijk. Ketamine kan overslaan in een bad trip

Drugsexperte Tina Van Havere

"Een gebruiker raakt in een soort van trip bij een gemiddelde of gematigde dosis, maar het kan ook een dissociatief effect hebben waarbij je het gevoel krijgt dat je geest het lichaam verlaat. In gewenste effecten geeft dat een aangename roes. Net dát is gevaarlijk. Ketamine is moeilijk te doseren, want het kan overslaan in een bad trip: misselijk worden, angst voelen of gedesoriënteerd raken", legt Van Havere uit.

Cijfers van negatieve gevolgen zijn er nog niet. "Ketamine is relatief nieuw als illegale drug. We zullen de komende jaren moeten zien wat de combinatie met alcohol of een andere illegale drug tot gevolg heeft", aldus Van Havere. Hoe komt het dat ketamine zó populair is? "Het wordt net als cocaïne gesnoven, maar is een stukje goedkoper. Cocaïne zit rond de 50 euro per gram, terwijl dat voor ketamine 30 à 40 euro is. Het heeft ook een ander effect. Dat tripeffect dat mensen in het uitgaansmilieu zoeken, zit erin. Vroeger was het meer speed. Die drug is een blijver, maar is minder populair dan twintig jaar geleden."

Ketamine kwam recent in het nieuws als nieuw middel in de strijd tegen depressies, voor patiënten bij wie de klassieke antidepressiva niet meteen het verhoopte effect hebben. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA zette begin deze maand het licht op groen voor een neusspray op basis van ketamine.

Waar bij de klassieke antidepressiva het effect er pas is na enkele weken, heb je bij ketamine een effect na een paar uur. "Het werkt buitengewoon snel, maar het effect is helaas tijdelijk", benadrukt professor Manuel Morrens van de Universiteit Antwerpen. Medisch gebruik van ketamine gebeurt ook in het ziekenhuis om patiënten een uurtje te kunnen observeren. 

Meest gelezen