Limburgs onderzoekscentrum voor nieuwe behandelingen en medicijnen

De Universiteit Hasselt gaat een Limburgs onderzoeks­centrum uitbouwen samen met het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het ZOL in Genk. Ze gaan er samen onderzoek doen naar nieuwe behandelingen en medicatie.

Door het Limburg Clinical Research Center kunnen de behandelingen en medicatie sneller bij de patiënten geraken. "Er wordt al enkele jaren intensief samengewerkt, maar met het centrum worden de krachten nog beter gebundeld", zegt Piet Stinissen, voorzitter van het Limburg Clinical Research Center (LCRC). "We kunnen zo meer en beter onderzoek doen en ook meer middelen aanspreken." En dat levert heel wat voordelen op. "Zo kunnen we de nieuwe innovaties en producten snel toegankelijk maken voor de patiënten in de ziekenhuizen."

Domeinen

Er wordt gewerkt rond een paar domeinen zoals cardiologie, oncologie, infectieziekten en fertiliteit. En dat heeft nu al heel wat ontwikkelingen opgeleverd. "Zoals het volgen van patiënten op afstand of de nieuwe behandeling van kankerpatiënten die last hebben van ontstekingen in de huid na bestralingstherapie."

Braindrain

Jong talent moest vroeger uitwijken naar andere universitaire ziekenhuizen om zich verder te ontwikkelen. Maar het centrum zorgt er ook voor dat doctoraatsstudenten meer in de regio kunnen blijven. "De slimme en ambitieuze artsen en onderzoekers hebben nu hier ook meer mogelijkheden om zich verder te specialiseren en onderzoek te doen", aldus Stinissen. "Toch wel belangrijk om onze regio verder uit te bouwen."

Meest gelezen