Videospeler inladen...

Nieuw-Zeelanders leveren spontaan hun semi-automatisch wapen in

In Nieuw-Zeeland hebben al enkele burgers spontaan hun vuurwapen bij de politie ingeleverd. Ze doen dat uit reactie tegen de schietpartijen afgelopen vrijdag in de stad Christchurch. Daarbij kwamen 50 mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond.

In het politiekantoor van Masterton, zo’n 100 kilometer van de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, komt een agent het wapen opbergen dat een landbouwer hem heeft overhandigd. De man kon, zo had hij uitgelegd, het bezit van dergelijk type vuurwapen, een semi-automatisch geweer, niet meer rechtvaardigen na de schietpartijen van vrijdag. 

De schutter had  daarbij eenzelfde soort wapen gebruikt, waarmee het mogelijk is een reeks kogels af te vuren zonder te moeten herladen, met meer slachtoffers tot gevolg. De landbouwer twitterde over zijn beslissing dat hij "tot op heden een Nieuw-Zeelander was met een semi-automatisch wapen dat op een boerderij zijn nut zou kunnen bewijzen. Maar het nut van dit wapen zou nooit opwegen tegen het risico op misbruik ervan", zo stelde hij.

De politie van Nieuw-Zeeland laat weten dat iedereen die zijn wapen wil inleveren welkom is, maar dringt erop aan dat ze, voor ze dat ook effectief doen, hun voornemen eerst kenbaar maken bij de politie. Er wordt ook gevraagd om het wapen te allen tijde in een wapenkoffer of -hoes in te pakken.

Op een persconferentie maandag had de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern dergelijk initiatief al toegejuicht en navolging ervan aangemoedigd. Ardern kondigde ook maatregelen aan om de wapenwetgeving te verstrengen. Ze zou naar eigen zeggen binnen de week met meer details naar voren komen.

Meest gelezen