Videospeler inladen...

Voorlopig geen verband tussen slachtoffers en dader Utrecht, justitie houdt "ernstig rekening met terroristisch motief"

Iedereen hield gisteren zijn of haar adem in: er was lange tijd een acute angst voor gevaar in Nederland, wegens de schietpartij bij een tram in Utrecht. Vooralsnog is er geen enkele relatie tussen de hoofdverdachte voor de schietpartij in Utrecht en zijn slachtoffers. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Het houdt door de vondst van een briefje "zeer ernstig" rekening met een terroristisch motief. In het Nederlands parlement zijn de slachtoffers herdacht van de verschillende aanslagen van de afgelopen weken.

Gisteren werden in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen vermoord. Vijf mensen raakten ernstig gewond. De politie en het Openbaar Ministerie zijn sindsdien volop bezig met het onderzoek.

Bij het schietincident kwamen drie mensen om het leven: een 19-jarige vrouw en twee mannen van 28 en 49 jaar oud.

Geen relatie

Maandagavond wist de politie hoofdverdachte Gökmen Tanis te arresteren. Hij werd in een woning aan de Oudenoord opgepakt. Er werd onder meer een vuurwapen in beslag genomen.

Uit het onderzoek blijkt dat een relatie tussen de hoofdverdachte en de slachtoffers niet aanneembaar is.

Briefje

Tot dusver wordt er "ernstig rekening gehouden met een terroristisch motief", zegt het Openbaar Ministerie. Het OM doet die uitspraak onder meer op basis van een briefje, gevonden in de vluchtauto. Volgens meerdere media stond er op dat briefje een tekst met "Allah" in.

Andere motieven worden overigens nog steeds onderzocht.

Andere verdachten

Naast de hoofdverdachte zijn nog twee andere verdachten aangehouden. Het gaat om twee broers van 23 en 27 jaar. Ze zijn op verschillende locaties in Utrecht aangehouden. De twee mannen zijn geen familieleden van Gökmen Tanis.

Van deze mannen onderzoekt de politie of zij mogelijk betrokken zijn bij het schietincident. "Mijn cliënt tast volledig in het duister waarom hij is aangehouden", zegt de advocaat van een van de twee broers.

Onze reporter Jens Franssen is ter plaatse en sprak met de Nederlandse politie. Bekijk hieronder zijn analyse in Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Condoleanceregister

De politie zegt vandaag extra agenten in te zetten om in Utrechtse wijken ondersteuning te bieden. Ook heeft de gemeente Utrecht een herdenkingsplek ingericht en is er een condoleanceregister geopend. Mensen kunnen er hun steun betuigen aan de slachtoffers. Ook kunnen er bloemen worden neergelegd. De burgemeester van Utrecht, Van Zanen, heeft dat al gedaan.

Op social media delen meerdere mensen gedichten, die ze ook bij het condoleanceregister neerleggen.

Verkiezingen

Op de achtergrond spelen ook de komende verkiezingen een rol. Morgen mogen Nederlandse kiezers tussen 7.30 uur en 21 uur naar de stembus. De campagnes werden gisteren stilgelegd , maar zijn vandaag weer begonnen, ingetogen weliswaar. 

Het geplande verkiezingsdebat van de publieke nieuwsomroep NOS aan de vooravond van de verkiezingen gaat dan toch door. Dat heeft de NOS vanmiddag beslist, nu de partijen hun campagne weer hebben hervat.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje van vanmiddag in de Tweede Kamer kwamen vragen over Utrecht aan bod. De zitting is begonnen met een herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de aanslagen in Utrecht en in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. In haar toespraak betrok Kamervoorzitter Khadija Arib ook de slachtoffers van de aanslag op een kerk in de Filipijnen bij de herdenking.

Een parlementair debat over de kwestie - zoals PVV-leider Geert Wilders had gevraagd - komt er voorlopig niet. Wilders kreeg hiervoor alleen steun van het rechts-populistische Forum voor Democratie. Alle andere partijen willen ook een debat, maar pas als er meer informatie beschikbaar is over de gebeurtenissen.

Videospeler inladen...

In de loop van de namiddag hebben premier Mark Rutte en minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus bloemen neergelegd aan de herdenkingsplaats in Utrecht, waar de aanslag gisteren drie mensenlevens heeft geëist. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Jeroen Reygaert geeft een laatste stand van zaken in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Lees hier meer over de schietpartij in ons dossier.

Meest gelezen