Videospeler inladen...

Grote hinder door tekort aan luchtverkeersleiders, vakbond en directie spelen elkaar zwartepiet toe  

Het vliegverkeer in België wordt zwaar gehinderd door een tekort aan luchtverkeersleiders bij Skeyes. De meeste vliegtuigen landen met zo'n half uur vertraging op de Belgische luchthavens. De christelijke vakbond zegt dat er te weinig verkeersleiders zijn door ziekte; de directie zegt dat er ongewettigd afwezigen zijn.

Wie vandaag het vliegtuig neemt of landt op een Belgische luchthaven, moet rekening houden met vertragingen. Sinds gisteravond is er een tekort aan verkeersleiders bij Skeyes, het vroegere Belgocontrol.

Daardoor kunnen op onze luchthavens minder vliegtuigen opstijgen en vooral landen. Afgelopen nacht lag het vliegverkeer zelfs twee uur compleet stil. Er wordt nog zeker tot 13 uur hinder verwacht, zegt Brussels Airport, maar ook daarna wordt nog hinder verwacht.

Op Brussels Airport landen de vliegtuigen sinds vanochtend met zo'n half uur vertraging. Voorlopig zijn er nog geen vluchten afgeleid of geannuleerd. Brussels Airport raadt reizigers aan de website van de luchthaven in de gaten te houden voor info over hun vlucht en indien nodig contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Ziek?

Hoe komt het nu dat er te weinig verkeersleiders zijn? De christelijke vakbond zegt dat er te weinig luchtverkeersleiders zijn door ziekte. Afgelopen nacht waren bijvoorbeeld 2 van de 8 nodige verkeersleiders ziek.

De directie zegt op haar beurt dat het personeel actievoert en dat er bij de afwezige verkeersleiders wordt vastgesteld dat ze ongewettigd afwezig zijn. Hoe het ook zij: het illustreert de aanhoudende spanning tussen het personeel en de directie bij Skeyes.

De luchtverkeersleiders klagen dat er onvoldoende personeel is en dat de werkdruk daardoor te hoog is. Dat heeft de afgelopen weken al verscheidene keren tot acties geleid. Onderhandelingen tussen directie en vakbonden hebben nog geen doorbraak opgeleverd.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen