Paus weigert ontslag van veroordeelde Franse kardinaal Barbarin

Paus Franciscus aanvaardt het ontslag van de Franse kardinaal Barbarin niet. Hij mag dus voorlopig aartsbisschop van Lyon blijven, al draagt hij wel zijn taken over. Barbarin is twee weken geleden veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk, omdat hij verzuimde kindermisbruik door een priester in zijn bisdom te melden. Maar hij gaat in beroep, en is dus nog niet definitief veroordeeld. Volgens Barbarin is dat de reden waarom de paus zijn ontslag weigerde.

Barbarin kondigde meteen na zijn veroordeling op 7 maart aan dat hij zijn ontslag zou aanbieden bij de paus. Als aartsbisschop van Lyon wordt hij beschouwd als de hoogste geestelijke van Frankrijk. Zijn veroordeling was dus groot nieuws in Frankrijk. In de jaren 80 en 90 had een priester uit zijn bisdom, Bernard Preynat, jongens misbruikt bij de scouts. Barbarin was daarvan op de hoogte gebracht door een slachtoffer, maar deed niets met die klacht. De priester kon nog bijna een jaar aanblijven.

Barbarin beweert dat hij nooit de bedoeling heeft gehad om het misbruik toe te dekken. Maar het gerecht vermoedt dat hij het instituut Kerk wilde beschermen. Het gerecht gaat er ook van uit dat zwijgen als gevolg heeft dat misbruik kan blijven duren, en dat er daardoor mogelijk nog talloze andere slachtoffers zijn geweest. 

Barbarin is tegen zijn straf in beroep gegaan. In principe is hij dus nog altijd onschuldig, tot hij ook in beroep veroordeeld wordt. Volgens Barbarin heeft de paus om die reden zijn ontslag geweigerd. In een persbericht van het Vaticaan staat alleen te lezen dat, "gezien de moeilijkheden die het aartsbisdom momenteel ondervindt", de paus aan de kardinaal "de vrijheid geeft om de beste beslissing voor zijn aartsbisdom te nemen". Barbarin zet daarom een stap opzij en draagt zijn taken over aan zijn vicaris-generaal, zijn plaatsvervangende bestuurder zeg maar.

Instrument van de duivel

De zaak rond Barbarin is in Frankrijk intussen uitgegroeid tot hét symbool van de crisis waarin de Kerk verkeert door de misbruikschandalen, een beetje te vergelijken met de zaak-Vangheluwe bij ons. De paus nam ook lang de verdediging op zich van Barbarin, wiens ontslag hij ook in 2016 al weigerde, toen het schandaal aan het licht kwam. 

Eind vorige maand was er in het Vaticaan in Rome nog een bijzondere conferentie over de misbruikschandalen in de Kerk. Daar is toen een harde strijd tegen het misbruik beloofd. Wie zich aan misbruik bezondigde was "een instrument van de duivel", zei paus Franciscus  in zijn slottoespraak, en doofpotoperaties zouden niet meer geduld worden.  Dat de paus vandaag opnieuw het ontslag van Barbarin weigert, wordt hier en daar dan ook slecht onthaald. 

Meest gelezen