Oppositie na nieuwe explosie aan Park Spoor Noord in Antwerpen: "Burgemeester verstopt zich"

Vannacht is de wijk rond Park Spoor Noord in Antwerpen opnieuw opgeschrikt door een explosie. Al twee weken lang zijn er verschillende granaten ontploft in de wijk, waarbij geparkeerde auto's worden vernield. Een link met het drugsmilieu wordt vermoed. De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), spreekt zich voorlopig niet uit over de zaak. Oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang doen dat wel. "Het lijkt wel of de burgemeester zich verstopt", klinkt het bij Wouter Van Besien van Groen. 

Vannacht rond 3.30 in de Biekorfstraat in Antwerpen. Na een luide ontploffing vat een auto vuur. De wagen wordt volledig vernield, vier andere en een gevel raken licht beschadigd. Gisteren nog raakten vijf andere wagens beschadigd bij een explosie in de Pretstraat, even verderop. In beide gevallen raakte niemand gewond. Al twee weken zijn zulke berichten over ontploffingen in de wijk rond Park Spoor Noord in Antwerpen niet uit het nieuws te slaan. 

Mogelijk gaat het om spanningen binnen het drugsmilieu, onder andere omdat de werkwijze met granaten daar bekend is. De granaten zouden ook samen met drugspartijen uit ex-Joegoslavië het land in worden gesmokkeld, zegt het Vredesinstituut.

Voorlopig wil burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich niet uitspreken over de zaak. Omdat het gerechtelijk onderzoek loopt, verwijst hij steevast naar het parket. Nochtans is de "war on drugs" een speerpunt van de Antwerpse N-VA. Onder andere met het Stroomplan wil het bestuur met speciale teams de drugscriminaliteit rond de haven bestrijden. Oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang reageren vanmorgen wel.

Ik doe een oproep aan Bart De Wever om zich te tonen, naar de wijk te gaan, en het gesprek met de bewoners aan te gaan

Wouter Van Besien, kopman van Groen in Antwerpen

"Het lijkt of de drugsmaffia gewoon doet wat ze wil in onze stad", klinkt het bij Wouter Van Besien van Groen. "Bewoners weten niet meer of ze hun kinderen nog kunnen laten buitenspelen." Van Besien doet meteen een oproep aan De Wever om zich niet verder te "verstoppen" en "om zich te tonen, naar de wijk te gaan, en het gesprek met de bewoners aan te gaan". Verder pleit hij voor "zichtbare aanwezigheid van politie in de wijk". 

Zet het leger in en zorg dat er opnieuw recht en orde is in de straten 

Filip Dewinter, kopstuk van Vlaams Belang in Antwerpen

Eenzelfde geluid klinkt bij Vlaams Belang in Antwerpen, al gaan zij nog een stapje verder. Filip Dewinter vraagt dat militairen door de wijk kunnen patrouilleren. Dewinter wil ook "huiszoekingen" in de wijk, bij bekende drugscriminelen. "Het is wachten op het eerste onschuldige dodelijke slachtoffer", klinkt het bij Vlaams Belang. Zij zeggen nog dat de "war on drugs" van De Wever een "drug war" is geworden, een oorlog bínnen het drugsmilieu. 

Op deze kaart is uitgezet waar er incidenten plaatsvonden in de wijk. Klik op de symbolen om meer uitleg te krijgen en lees verder onder de kaart: 

SP.A in Antwerpen: "Je kan war on drugs niet winnen"

Gisteren reageerde Jinnih Beels, die als SP.A-schepen sinds januari mee in het stadsbestuur van Antwerpen zit, wel in "De afspraak". "Je kan de war on drugs eigenlijk niet winnen", zei Beels toen. De schepen van integratie spreekt van een "waterbedeffect": als het drugsprobleem op één plek wordt aangepakt, duikt het ergens anders opnieuw op. Ook justitie zou de grote jongens uit het milieu niet hard genoeg kunnen aanpakken.

Tussen zero-tolerantie en legaliseren is er een hele reeks aan maatregelen die we op dit moment gewoon niet wíllen bekijken

Jinnih Beels, schepen voor SP.A in Antwerpen

Beels wil daarom meer "sensibiliseren" rond druggebruik. "We focussen ons alleen maar op de kant van het aanbod, maar de vraag naar drugs is daar ook", zegt ze. De schepen zette daarbij zelfs de deur op een kier om de wetgeving te versoepelen: "Tussen zero-tolerantie en legaliseren is er een hele reeks aan maatregelen die we op dit moment gewoon niet wíllen bekijken", klonk het. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het interview met Jinnih Beels (SP.A), gisteren in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen