Maxime Anciaux - All rights reserved

Quiz aan voetgangerslichten moet aantal verkeersdoden doen dalen

Antwerpen experimenteert met een voetgangerslicht dat toont hoeveel mensen voor u netjes gewacht hebben tot het groen was. Tegelijk worden er quizvragen getoond om het wachten aangenamer te maken. Dit proefproject moet het aantal verkeersdoden doen dalen.

Wachtlichten

Je kan het je vast inbeelden: het voetgangerslicht staat op rood, maar er komen geen auto’s aan. Je kijkt even links en rechts en glipt dan toch stiekem de straat over. Een situatie die gevaarlijk kan zijn en daarom wil de stad Antwerpen hier iets aan doen. Ze experimenteren met verschillende mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld al de zogenoemde wachtlichten die tonen hoelang je precies nog moet wachten.

Quiz

Daarnaast liep er aan Sint-Andries in Antwerpen, op het kruispunt van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat, een proefproject waarbij mensen tijdens het wachten quizvragen konden beantwoorden. Deze werden op een iPad geprojecteerd. Tegen de tijd dat je het antwoord op de vraag gevonden had, stond het licht alweer op groen en kon je veilig oversteken. Eind volgende maand weten we precies hoeveel mensen er door deze quizjes bleven wachten aan het rode licht.

Meest gelezen