Rode Kruis Vlaanderen zoekt nieuwe plasmadonoren, Maaike Cafmeyer: "Tijd om iets terug te doen"

De zoektocht naar nieuwe plasmadonoren voor dit jaar is gestart. Het Rode Kruis Vlaanderen lanceert daarom de campagne met de vraag: "Leefde gij nog?". Actrice Maaike Cafmeyer is een van de bekende gezichten en heeft daar een goede reden voor.

Maaike Cafmeyer: "Ooit hebben mensen mijn leven gered door mij bloed te geven. Het werd daarom tijd dat ik iets terugdeed. Ik wist zelf niet zo goed wat plasmadonatie inhield, ondertussen weet ik meer. Nu lig ik hier zelf omdat dat echt nodig is, om andere mensen te kunnen helpen."

Plasma is net zo levensreddend als bloed

Het geven van plasma gaat anders in zijn werk dan bloed geven. Het bloed wordt gescheiden in bloedcellen en plasma, de bloedcellen krijg je gewoon terug in je lichaam. Net daarom kan je ook vaker plasma geven dan bloed.

Elke dag hebben patiënten plasma nodig: bijvoorbeeld mensen die veel bloed verloren hebben bij een ongeval of een bevalling, mensen met hemofilie (bloedziekte) én plasma wordt ook gebruikt voor levensreddende medicijnen. 

Alle informatie vind je via de website van het Rode Kruis Vlaanderen.

kasto80

Meest gelezen