Videospeler inladen...

Saboteert voorzitter van Britse Lagerhuis John Bercow de brexitdeal van Theresa May?

Net toen iedereen dacht dat de brexit niet ingewikkelder kon worden, gooit de voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, opnieuw de knuppel in het hoenderhok. Gisteren heeft hij verklaard dat het parlement geen derde keer mag stemmen over het brexitakkoord van premier Theresa May. Bercow besliste dat op basis van een clausule uit de parlementaire regelgeving van 1604. Enkele leden van de Britse regering beschuldigen hem ervan dat hij de stemming saboteert om tot een langer uitstel van de brexit te komen.

In de aanloop naar een mogelijke derde stemming over haar brexitakkoord was premier May druk aan het lobbyen om parlementsleden over de streep te krijgen om haar akkoord toch te steunen. 

Als bij de derde stemming de deal van May goedgekeurd zou zijn, wat weinig waarschijnlijk was, zou ze een kort uitstel van de brexit hebben kunnen vragen tijdens de Europese top van donderdag. Een kort uitstel, net lang genoeg om de nodige wetgeving door het parlement te krijgen.

Maar die stemming gaat nu dus niet door, waardoor May waarschijnlijk een lang uitstel van de brexit zal vragen aan Europa. Verschillende Europese leiders lieten echter al verstaan dat de Britten dan wel met een concreet plan op de proppen moeten komen, vooraleer zo'n lang uitstel goedgekeurd wordt. Europa is beducht voor een scenario waarbij de Unie maanden- of zelfs jarenlang gegijzeld zou worden door de brexitonderhandelingen.

Kwaad opzet?

Volgens leden van de regering is een lang uitstel precies wat Bercow wil. Zelf stemde hij als "remainer" indertijd tegen de brexit. Vroeger werden ook al vragen gesteld bij zijn onpartijdigheid, die hij als voorzitter van het parlement moet behouden.

Maar de beslissing van Bercow wordt door sommigen ook positief onthaald. Harde brexiteers menen dat door een derde stemming over het akkoord van May te verhinderen, de kans op een "no-deal"-brexit op 29 maart groter wordt.

Wat moet er nu gebeuren?

Als de brexit voor een jaar of meer wordt uitgesteld, gaat de bal weer aan het rollen in het parlement, wat een zachtere brexit zou kunnen betekenen of zelfs helemaal geen brexit, vrezen voorstanders van een harde brexit in de regering.

Brexitminister Stephen Barclay heeft laten weten dat de regering de beslissing van Bercow aan het bestuderen is. "Omdat sommige parlementsleden hebben laten weten dat ze hun stem zouden veranderen, zijn de omstandigheden wel degelijk veranderd, waardoor er wel gestemd zou mogen worden," zegt Barclay. Hij zei ook dat het laatste woord over de zaak nog niet is gezegd.

Meest gelezen