Videospeler inladen...

Seksuologe Chloé De Bie : "Kleuters leren verkeersregels, waarom leren we hen geen seksuele grenzen stellen?"

Van 18 tot en met 22 maart pakt Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, uit met de "Week van de lentekriebels". De jaarlijkse campagne staat dit jaar in het teken van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksuele vorming bij kleuters. "We willen leerkrachten helpen om minstens één keer per jaar aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming op elke leeftijd", vertelt seksuologe Chloé De Bie bij het Eén-programma "Van Gils & gasten". 

“Er is een steeds meer groeiend besef dat ook kleuters nood hebben aan seksuele vorming. We merken dat 1 op de 7 meisjes, en 1 op de 10 jongens vóór de leeftijd van 18 jaar al in contact komen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. We stellen vast dat kleuters nog geen taal hebben om daarover te spreken", stelt seksuologe De Bie. Sensoa ontwikkelde daarom spelmateriaal dat door scholen gratis kan gedownload en ontleend worden.

Kleuters willen alles ontdekken, ook het lichaam. Geef hen die taal

"Kinderen leren allerlei zaken, experimenteren, nemen woorden over… Kleuters willen alles ontdekken, ook het lichaam. Het is dus belangrijk om hen die taal te geven", stelt De Bie. Televisiemaker Tom Lenaerts, die ook mee aan tafel schoof bij "Van Gils & Gasten", heeft zo zijn eigen mening: “Ik vind het bespreekbaar maken van seksuele vorming op zich fantastisch. Maar ga je op die manier geen problemen creëren die er aanvankelijk niet zouden zijn?”

De Bie beaamt dat het thema niet mag geproblematiseerd worden, maar wel noodzakelijk blijft. "We leren kleuters de verkeersregels, waarom zouden we hen ook de regels niet leren op seksueel vlak? Vaak zijn het ook leeftijdsgenoten die grensoverschrijdend gedrag vertonen. Kleuters mogen uiteraard doktertje blijven spelen, maar moeten zelf kunnen aangeven wat ze oké vinden en wat niet. Taal speelt hier een belangrijke rol in."

"Hoe vroeger, hoe beter"

Verschillende internationale studies wijzen op de voordelen van seksuele voorlichting op jonge leeftijd. "Hoe vroeger je kinderen seksuele vorming onderwijst, hoe minder snel ze starten met seks, hoe veiliger ze het doen én hoe meer plezier ze er aan hebben", vertelt De Bie. “Bovendien zullen latere relaties vaker uit wederzijds respect ontstaan. Door het net te bespreken, laat je kinderen juist veel bewuster nadenken over relaties en seksuele vorming."

"Gaat de kinderlijke onschuld dan niet voor een stuk verloren", vraagt Lenaerts zich af. "Ik snap die bezorgdheid, maar het is niet de bedoeling kinderen te beklemmen in hun experimenteren", benadrukt De Bie. "Wel om een sfeer van openheid te creëren."

Bekijk hier het gesprek met Chloé De Bie in "Van Gils & Gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen