Onder andere in Jabbeke werd de snelwegparking in september gesloten, na een schietincident tussen twee groepen transmigranten.
Foto Kurt

Opnieuw dreigen burgemeesters om snelwegparkings te sluiten door transmigranten

Net zoals in september dreigen verschillende burgemeesters om parkings langs de autosnelwegen te sluiten. De burgemeesters van Wommelgem en Postel (Mol) nemen het voortouw. Transmigranten die in het Verenigd Koninkrijk proberen te raken door in vrachtwagens te kruipen, zouden er voor overlast zorgen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) worden er al veel maatregelen genomen. 

Transmigranten, migranten en vluchtelingen die geen asiel in België willen aanvragen, maar willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk, proberen vaak in vrachtwagens te klauteren op parkings langs de snelweg. Frank Gys, de burgemeester van Wommelgem (N-VA), dreigt er nu mee om de snelwegparking langs de E313 te sluiten, omdat de migranten er voor overlast zouden zorgen. Zijn collega van CD&V in Mol, Wim Caeyers, wil hetzelfde doen met de parking langs de E34 in deelgemeente Postel.

Lees verder onder de kaart.

De Crem

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), bevoegd voor de federale politie, zegt dat het aantal transmigranten nog steeds in stijgende lijn zit. De brexit kan daar voor iets tussen zitten, klinkt het. Veel migranten proberen nog in het Verenigd Koninkrijk te geraken voor het land de Europese Unie verlaat.

De Crem gaat nu wel de burgemeesters van Wommelgem en Mol contacteren om te luisteren naar hun bezorgdheden. Hij wil ook verschillende parkings bezoeken. 

Anderzijds is er al heel wat gedaan, zegt De Crem. Zo is er een Belgische “verbindingsofficier”, die vanuit Londen moet waken over de gegevensuitwisseling op het vlak van veiligheid tussen het Verenigd Koninkrijk en België. "Er zijn ook al een veertigtal mensen aangeworven enkel om die problematiek van de brexit aan te pakken. Ook bij de wegpolitie - die toezicht houdt op de snelwegparkings - wordt gewerkt aan de onderbemanning", zegt De Crem. 

Probleem niet nieuw

Ook in september klaagden verschillende burgemeesters in West-Vlaanderen over overlast die veroorzaakt werd door transmigranten. Onder andere in Jabbeke werd de parking toen gesloten, na een schietincident tussen twee groepen transmigranten, waarbij twee mensen gewond raakten. 

Meest gelezen