Videospeler inladen...

Een jeugdtrainer en een 19-jarige vrouw: wie zijn de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht? 

Na de schietpartij van gisterochtend in een tram in Utrecht wordt de trieste balans langzaam maar zeker duidelijk. Via social media, werkgevers en verenigingen wordt meer bekendgemaakt over de overledenen en gewonden.

Gisterochtend schoot een man drie mensen dood in een tram op het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland . Hij liet vijf mensen zwaargewond achter, van wie er meerdere ernstig aan toe zijn. Het motief van Gökmen Tanis, de 37-jarige hoofdverdachte van de schietpartij, is nog onduidelijk. De politie bekijkt meerdere scenario’s, waaronder een terroristisch oogmerk en een motief in de relationele sfeer. 

Terughoudend

Over de slachtoffers die hij gemaakt heeft, wil de gemeente Utrecht nog niet veel kwijt. "Uit respect voor de nabestaanden doen wij op dit moment geen mededelingen over de identiteit van de slachtoffers", meldt de gemeente op haar website.

Uit respect voor de nabestaanden doen wij op dit moment geen mededelingen over de identiteit van de slachtoffers

Gemeente Utrecht

De terughoudendheid van de gemeente weerhield Nederlandse werkgevers en verenigingen er niet van om mededelingen te doen over dodelijke slachtoffers binnen hun organisatie. Op basis daarvan komen Nederlandse media met overzichten van de slachtoffers. 

Vader van drie kinderen

Zo meldt Sportclub DESTO het overlijden van een van hun vrijwillige jeugdtrainers. "Met grote verslagenheid en vol verbijstering hebben we het vreselijke nieuws ontvangen dat bij het schietincident in Utrecht onze trainer is omgekomen", schrijft de voorzitter van de club op hun eigen website. "Hij was sinds lange tijd bij DESTO betrokken, waar hij zelf voetbalde en tenniste. Daarnaast trainde hij zijn beide zoons en dochter vol passie."

Iedereen is vol ongeloof en diep geschokt. We zijn kapot.

De sportclub waar een van de dodelijke slachtoffers training gaf

"Iedereen is vol ongeloof en diep geschokt. We zijn kapot van het geheel", zegt de voorzitter van DESTO tegen de Nederlandse publieke nieuwsomroep NOS. Er zijn vanavond bijeenkomsten georganiseerd voor de leden van de club. Ook het gymnasium waar de twee kinderen van het slachtoffer schoollopen, zal stilstaan bij het overlijden van de man. Voor leerlingen is slachtofferhulp beschikbaar.

19-jarige vrouw

Een ander slachtoffer is een 19-jarige vrouw uit Vianen. De snackbar in Vianen, waar de 19-jarige vrouw werkte, hing gisteren een bordje op in de zaak met de tekst: "In verband met een sterfgeval zijn wij genoodzaakt de zaak gesloten te houden." "Dit kunnen we niet bevatten, hier zijn geen woorden voor", zegt het hoofdkantoor van Délifrance tegen het Algemeen Dagblad.

Dit kunnen we niet bevatten, hier zijn geen woorden voor

De snackbar waar een dodelijk slachtoffer werkte

Ook voor het personeel van de snackbar is slachtofferhulp geregeld. Vandaag komt het personeel samen om de 19-jarige te herdenken. "Van dag tot dag bekijken we waar we staan", zegt de directeur van de snackbar.

Het derde dodelijke slachtoffer is 28 jaar. Er wordt momenteel nagedacht over een herdenking. "We zijn nu aan het inventariseren hoe we dat precies gaan doen, samen met de nabestaanden", zegt de burgemeester van Utrecht, Van Zanen, in het "NOS Radio 1 Journaal".

Gewonden

Vijf mensen zijn bij de schietpartij gewond geraakt. Drie van hen zouden er volgens de Utrechtse burgemeester ernstig aan toe zijn. De drie zwaargewonden zijn een 20-jarige man uit Utrecht, een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein en een 74-jarige man uit De Meern.

De NOS is met een kennis van de jonge vrouw uit Nieuwegein in contact gekomen. Volgens die kennis zou ze op de ziekenhuisafdeling 'medium care' verblijven. Ze zou zich hebben beschermd met haar tas toen de schutter op haar vuurde. De kogel zou de longen van de vrouw hebben doorboord en nog in haar schouder zitten.

Meer is er over de andere gewonden niet bekend.

Al de hele dag komen mensen hun medeleven betuigen door bloemen neer te leggen. Bekijk daarover de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Telefoonnummer

Er is een telefoonnummer geopend voor mensen die zoeken naar dierbaren die mogelijk betrokken zijn bij het schietincident. Het nummer is 088 269 00 00.

Lees hier meer over de schietpartij in ons dossier.

Meest gelezen