Videospeler inladen...

Trump en Bolsonaro halen vriendschapsbanden aan, "Ik wil van Brazilië een belangrijke bondgenoot maken"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Braziliaanse ambtsgenoot Jair Bolsonaro ontvangen in het Witte Huis, een gelegenheid om hun bijzonder hartelijke onderlinge relatie in de verf te zetten. Trump feliciteerde Bolsonaro met diens verkiezingsoverwinning vorig jaar en stelde zelfs voor om van Brazilië een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot te maken, of zelfs een NAVO-bondgenoot.

De ultrarechtse Jair Bolsonaro, die ook wel de Trump van de tropen wordt genoemd, won in oktober vorig jaar de presidentsverkiezingen in zijn land.  Bolsonaro staat voor een rechts-conservatieve politiek, een sterk veiligheidsbeleid en een resoluut pro-Amerikaanse koers in de buitenlandse politiek. Trump bevestigde dat hij en Bolsonaro veel politieke ideeën delen. (lees verder onder de video)

ik wil van Brazilië een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot maken, of waarom zelfs niet een NAVO bondgenoot

VS-president Donald Trump

Bekijk hieronder Trump over de relatie tussen de VS en Brazilië:

Videospeler inladen...

Om te tonen hoe goed beide heren het met elkaar kunnen vinden, wisselden ze truitjes van hun nationale voetbalelftallen uit, met de naam van Trump op het Braziliaanse shirt en die van Bolsonaro op het VS-shirt.

"Zoals ik president Bolsonaro al heb verteld, wil ik van Brazilië een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot maken, of waarom zelfs niet een NAVO-bondgenoot", aldus een enthousiaste Trump op hun gezamenlijke persconferentie. Eerder heeft Trump al te kennen gegeven voorstander te zijn van meer "NAVO-privileges" voor Brazilië. "We zijn dat aan het bekijken en we denken eraan om dat ook te doen. De betrekkingen met Brazilië zijn nooit beter geweest."

Brazilië beschouwt de innige band met Washington vooral als een uitstekende gelegenheid om de aankoop van nieuw militair materiaal mogelijk te maken. "Brazilië en de VS staan zij aan zij in hun inspanningen voor meer vrijheid en respect voor tradities, voor God onze schepper, tegen de ideologie van de politieke correctheid en fake news", zei Bolsonaro.

Meest gelezen