Videospeler inladen...

Van Besien (Groen) na uitspraak De Wever (N-VA) over "yogasnuivers": "Hij zou beter geen groepen stigmatiseren"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) moet stoppen om in het debat over de drugscriminaliteit bepaalde groepen te stigmatiseren. Dat zegt de voorzitter van de Antwerpse groenen Wouter Van Besien in "Terzake".

Van Besien is tevreden met het feit dat De Wever eindelijk gereageerd heeft op de serie granaatexplosies die Antwerpen de laatste tijd treft. Hij staat ook achter de maatregelen die de burgemeester heeft aangekondigd. Hij vindt wel dat de agenten die in de buurt zullen worden ingezet echt aanspreekbaar moeten zijn voor de mensen.

"Die politiemensen moeten zich opstellen als partner van de mensen die daar wonen.  De politieleiding heeft de traditie om met interventieploegen te werken en heeft een beetje een gemilitariseerde kijk op de politie. Daarom, geef de agenten nu ook de opdracht om er te zijn voor de bewoners en stel je op als partners en medestanders van deze mensen." 

Naast de repressieve aanpak van de drugscriminelen moet er ook gewerkt worden aan preventie, en dat gebeurt veel te weinig, zegt Van Besien. "De vraag naar die drugs moet naar beneden gaan. Drugsgebruik, en zeker problematisch drugsgebruik, moet naar beneden, wie ook de gebruiker is."

De schuldige hier is de drugsmaffia en daartegen moeten wij ons verenigen

"Wat we niet mogen doen - en ik vind dat de burgemeester dat toch weer een beetje doet - is met de vinger gaan wijzen en groepen in de hoek zetten.  Met zijn verwijzing naar de yogasnuivers leek De Wever naar de groenen of naar de progressieven te verwijzen."

"En de jongeren moeten zien dat ze niet allemaal in de criminaliteit terechtkomen. Zo werkt het niet. De schuldige hier is de drugsmaffia en daartegen moeten wij ons in deze moeilijke dagen verenigen om samen de strijd te voeren en intussen een intelligent preventiebeleid te voeren", stelt Van Besien.

Bekijk hieronder het volledige interview met Wouter Van Besien in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen