Videospeler inladen...

Wat met MR na afscheuring Liste Destexhe? "Partij dreigt te bloeden op 2 flanken"

Onlangs heeft de regering van het Waals Gewest haar meerderheid verloren omdat een parlementslid van de MR is overgestapt naar Liste Destexhe, de nieuwe partij die Alain Destexhe heeft opgericht, zelf jarenlang het "enfant terrible" van de Franstalige liberalen. Volgens RTBF-journalist en columnist Alain Gerlache is die Liste Destexhe een zoveelste tegenslag voor de MR, die nu ook aan haar rechterflank begint te bloeden, naast de concurrentie die ze sowieso al aan haar linkerzijde heeft.

Dat de Waalse regering van Willy Borsus (MR) haar meerderheid kwijt is, is op zich niet zo belangrijk, enkele weken voor de verkiezingen. "Het is een feitelijke val van de regering", zegt Gerlache in "Terzake". "Over 2 à 3 weken gaat het parlement toch in lopende zaken. Maar het is natuurlijk wel schadelijk voor het imago van de MR."

De rechtse kiezers zijn gedegouteerd, zonder de linkervleugel te sussen. Niemand weet waarvoor de MR nog staat

RTBF-journalist Alain Gerlache

Volgens Gerlache is de Mouvement Réformateur haar imago van ernst kwijt. Niet alleen die Liste Destexhe doet de partij pijn, want vorige week was er ook een uiterst kritisch boek van Hervé Hasquin oud-minister en liberaal kopstuk. Volgens Gerlache is dat allemaal erg vervelend voor premier Charles Michel, die na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar ook het partijleiderschap weer op zich heeft genomen.

"Wat Michel heeft gedaan, is een ruk naar rechts door met de N-VA samen te werken, en net dan gaat de rechtervleugel weg", analyseert Alain Gerlache. Na de voor de MR slecht uitgedraaide gemeenteraadsverkiezingen is Michel weer een iets linksere koers gaan varen. "Denk maar aan de bocht van de partij in verband met het migratiepact", aldus Gerlache. "De rechtse kiezers zijn gedegouteerd, zonder de linkervleugel te sussen. Niemand weet waarvoor de MR nog staat."

Ik weet niet of Liste Destexhe verkozenen zal halen, maar hoe dan ook zijn dat stemmen die de MR zal moeten missen

RTBF-journalist Alain Gerlache

Gerlache wijst erop dat economie het centrale thema van de MR is, terwijl de klemtoon vandaag meer blijkt te liggen op het sociale en het klimaat, twee thema's waarop de MR zich minder profileert. Bovendien heeft de partij concurrentie aan haar rechterflank (Parti Populaire en Liste Destexhe) en haar linkerflank (CDH en DéFI, dat zich graag profileert als erfgenaam van het sociaal liberalisme). 

"Dat is bloeden op 2 flanken", aldus Gerlache. "Ik weet niet of Liste Destexhe verkozenen zal halen. Misschien in Brussel. Maar hoe dan ook zijn dat stemmen die de MR zal moeten missen."

Bekijk hieronder een reportage over Liste Destexhe in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen