Gökmen Tanis heeft een verleden met het gerecht.

Wat weten we over hoofdverdachte Utrecht? Man "zat tot voor kort vast", buurtbewoners omschrijven hem als "verward"

Gökmen Tanis, de 37-jarige man die verdacht wordt van de schietpartij op een tram in Utrecht, zat tot voor kort in hechtenis. Dat schrijft de Nederlandse openbare omroep NOS. Twee weken geleden moest Tanis voor de rechter komen in drie zaken: voor een fietsendiefstal, een inbraak in een fietsenwinkel en een verkrachting uit 2017.   

Gisteren vond een schietpartij plaats op een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daarbij vielen drie doden, onder wie een voetbaltrainer en een 19-jarige vrouw, en zeker vijf zwaargewonden. Na een klopjacht werden de schutter en later twee andere mannen opgepakt. Vandaag meldde de burgemeester van Utrecht dat de twee andere mannen werden vrijgelaten, maar dat spreekt de politie nu met klem tegen. Over het motief van de hoofdverdachte en de andere verdachten is momenteel nog geen duidelijkheid.

Geen terrorist, een psychopaat

NOS schrijft dat de hoofdverdachte Gökmen Tanis tot voor kort in hechtenis zat. De 37-jarige man van Turkse afkomst zat zes weken vast in een verkrachtingszaak. Hij zou zijn voorwaarden toen geschonden hebben. Nadat zijn advocaat dat had aangevochten, werd hij alsnog vrijgelaten.

Het Algemeen Dagblad zocht de vrouw op die Tanis beschuldigt van verkrachting. De feiten gebeurden in de zomer van 2017. Zij noemt Tanis geen terrorist, maar een psychopaat. "Hij is knettergek", luidt het. De vrouw stelt dat ze regelmatig samen coke gebruikten. De politie deed gisteren ook een inval in Tanis' woning in de wijk Overvecht, waar hij zou samenwonen met zijn moeder en een van zijn broers.  

De Volkskrant sprak met buurtbewoners en zij typeren Tanis als "een ontspoorde man", "een verdwaalde, verwarde sukkel die heroïne rookte". Volgens sommigen zou hij vaak neerbuigend en intimiderend gedrag vertonen. Met geloof zou de schietpartij niets te maken hebben, klinkt het hier ook. Een getuige aan de tram in Utrecht had Tanis "Allah Akbar" horen roepen. De buurtbewoners die de hoofdverdachte kennen, zoeken het motief eerder in de relationele sfeer: een ex-geliefde die aangifte deed van verkrachting.

Bekenden van Tanis bevestigen ook dat hij een van de mannen is die in 2011 te zien was in een video van GeenStijl. Samen met een andere man noemde hij de blonde verslaggeefster van de omroep - die volgens hen te schaars gekleed was - "een kankermongool" en "een democraat, met kont omhoog".

Meest gelezen