Zes rusthuizen uit Vlaams Brabant op "zwarte lijst"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft zes woonzorgcentra uit Vlaams-Brabant onder een verscherpt toezicht geplaatst. Het gaat om drie rusthuizen in Grimbergen: Iris, Anemoon en Ascot. Ook rusthuis Ofelia uit Overijse, Le Clos Bizet in Brussel en Vuerenveld in Wezembeek-Oppem staan op de lijst. Er zijn vooral problemen door personeelstekorten.

Zes woonzorgcentra uit Vlaams-Brabant staan onder verscherpt toezicht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Er zijn daar problemen met de infrastructuur of met de brandveiligheid. Maar het grootste probleem is een tekort aan personeel. Daardoor kan de zorgkwaliteit niet altijd worden gegarandeerd. 

Uit inspectieverslagen blijkt bijvoorbeeld dat de bewoners van Le Clos Bizet een hele maand lang als enige groente sla kregen. Sommige bewoners hebben daar ook geen noodoproepsysteem in hun kamer. In Wezembeek-Oppem hebben ze dan weer onvoldoende verplegend personeel waardoor de directie niet kan aantonen dat de bewoners de gepaste wondzorg krijgen. 

Problemen in Overijse 

Burgemeester van Overijse, Inge Lenseclaes, kent de problemen in rusthuis Ofelia al langer. "Het is zeker al een aantal jaar dat we weten dat er een aantal dingen niet in orde zijn in dat rusthuis. We hebben dat ook al vaak gemeld. De eigenaar is heel slim. Er is daar inderdaad een tekort aan personeel en er is ook te weinig personeel dat Nederlands praat. Daar wordt weinig aan gedaan door de eigenaar. Want hoe meer personeel, hoe hoger de kost voor de uitbater." 

De gemeente kan echter zelf niet veel aan de situatie veranderen. "De basisnormen van de Vlaamse Overheid zijn vaak in orde. Daardoor kan het centrum toch gewoon open blijven. Voor ons mogen de normen gerust wat strenger. Als het Agentschap echt wil dat de zorgkwaliteit beter wordt, dan moeten die normen zeker opnieuw worden herbekeken", aldus burgemeester Inge Lenseclaes. 

Grimbergen

Opvallend is dat drie van de zes rusthuizen in Grimbergen liggen. De burgemeester van Grimbergen, Chris Selleslaghlaat weten dat de dossiers niet gekend zijn bij het schepencollege. Het gaat om drie privé-initiatieven en dus vallen ze buiten de controle van de gemeente. 

Orelia, de groep die de rusthuizen Ascot en Iris in Grimbergen uitbaat, betreurt dat beide centra op de lijst staan. Zij hebben naar eigen zeggen al verschillende aanpassingen gedaan aan hun infrastructuur en bovendien is er ook een nieuwbouw op komst. De groep kreeg dit jaar ook een eerste positief inspectieverslag voor Ascot. 

Sancties 

De zes rusthuizen die onder toezicht staan, moeten nu van het Agentschap maatregelen nemen. Doen ze dat niet, dan kunnen er sancties volgen en mogen er bijvoorbeeld geen nieuwe bewoners meer bijkomen in deze rusthuizen.

Voor Overijse zou dit geen probleem zijn. "Er zitten maar heel weinig mensen van Overijse in dat centrum. Het gaat vooral om mensen uit Brussel die daar geen goede plek kunnen vinden. We hebben bovendien ook een eigen rusthuis van het OCMW", zegt burgemeester Inge Lenseclaes.  

 

Meest gelezen