1,5 ton coke onderschept in Antwerpse haven, spoor leidt naar 14 verdachten in Zeeland

In de haven van Antwerpen is 1,5 ton cocaïne onderschept. De drugsvangst gebeurde vrijdag al, maar werd stilgehouden omdat de lading bananen waar de drugs in verstopt zaten, stiekem werd gevolgd door de politie. Daardoor heeft de Nederlandse politie 14 verdachten kunnen oppakken in Kapelle, in Zeeland.

Nu Antwerpen volop in het nieuws is door geweld in het drugsmilieu, wordt nog eens bewezen dat de Antwerpse haven een grote draaischijf is voor drugssmokkel. Vrijdag werd zo’n 1.500 kilo cocaïne onderschept in de haven. De drugs hebben een straatwaarde van zo’n 44 miljoen euro.

Het nieuws van de drugsvangst werd nu pas bekendgemaakt omdat de politie de drugs stilletjes uit de lading bananen gehaald had, waarin de coke verstopt zat. "Vervolgens hebben we de lading gevolgd, want de criminelen waren er nog niet achter gekomen dat wij de drugs hadden onderschept", zei Willem-Jan Uytdehage van de Zeeuwse politie vanochtend op Omroep Zeeland.

(Lees verder onder de tweet.)

Dekmantel

De vrachtwagen waarin de bananen vervoerd werden, kwam uiteindelijk maandag aan op een bedrijf in Kapelle, in Zeeland. "Daar zijn we meteen met een arrestatieteam naar binnen gegaan, hebben we 14 mensen aangehouden en zijn we een verder onderzoek gestart", zegt politiewoordvoerder Uytdehage. De verdachten komen uit verschillende plaatsen in Nederland, maar ook uit het buitenland, onder andere uit Bulgarije en Dubai.

We hebben aanwijzingen dat er in de driehoek Antwerpen-Vlissingen-Rotterdam heel wat coke wordt gesmokkeld.

Willem-Jan Uytdehage (Politie Zeeland)

In de loods in Kapelle, waar het transport maandag aankwam, zat een fruitbedrijf, op papier althans. "Dat was enkel een dekmantel om cocaïne te vervoeren", zegt de woordvoerder van de Zeeuwse politie. "We hebben er nog geen exact beeld van wat voor bedrijf het precies was, maar we hebben wel aanwijzingen dat er in de driehoek Antwerpen-Vlissingen-Rotterdam heel wat coke wordt gesmokkeld." Dat gebeurt vooral via ladingen bananen en ananas omdat die snel getransporteerd moeten worden. Anders bederft het fruit.

Operatie "Piggyback"

Omdat men ziet dat malafide fruitbedrijven wel vaker dekmantels zijn om cocaïne Nederland binnen te smokkelen, is de Nederlandse politie toevallig maandag gestart met een actie, genaamd  "piggyback". "In dat kader gaan we de komende dagen, samen met de Belastingdienst en verschillende gemeenten, meer fruitbedrijven in Zeeland en West-Brabant bezoeken waarvan we denken dat er iets mis mee is."

Het bedrijf in Kapelle stond op de lijst om maandag gecontroleerd te worden, maar omdat de drugs vrijdag al in Antwerpen onderschept werden, "zijn we dus sneller in actie gekomen", zegt de woordvoerder van de Nederlandse politie. "Het doel van de actie "piggyback" is niet meteen om nog meer cocaïne te onderscheppen, maar om de administratie van verdachte fruitbedrijven door te lichten."

Meest gelezen