42 banen bedreigd bij radiatorenfabrikant Arbonia

Bij radiatorenfabrikant Arbonia, het vroegere Vasco, is een herstructurering aangekondigd. 42 banen van de 155 zijn bedreigd.

In mei 2018 heeft het Zwitserse bouwbedrijf Arbonia de Vasco-groep overgenomen. Enkele maanden later kondigde Arbonia dan aan de vestiging in Zedelgem te willen sluiten, en nu komt daar ook een herstructurering bij in Dilsen-Stokkem. Volgens de directie is de vraag naar radiatoren gedaald, terwijl er altijd evenveel mensen zijn blijven werken. Dat zijn er nu nog 155. 42 banen zijn bedreigd. Het voormalige Vasco heeft trouwens al twee herstructureringen achter de rug. 

Schok voor personeel

Het bericht is hard aangekomen bij de werknemers. Luc Nijs van de liberale vakbond ACLVB: "De mensen zijn ervan geschrokken, gisteren gonsde het al van de geruchten en nu dus deze aankondiging van de directie." Als je daar ook nog de sluiting van Zedelgem bij neemt, dan moet het bedrijf het vertrouwen van de arbeiders zeker herstellen. Luc Nijs: "Arbonia zegt wel in deze fabriek te geloven en hier verder te willen bouwen. Maar omdat er een discrepantie is tussen aantal werknemers en verkoop van radiatoren, is tot deze herstructurering beslist."

Toekomst

De directie heeft geen concrete beloften gedaan over toekomstige investeringen. "Vandaag is alleen de herstructurering aan de orde", gaat Nijs verder.  "Als je met drie mensen naast elkaar staat, dan gaat er één van die drie morgen misschien niet meer tewerkgesteld zijn." Vandaag en de komende dagen zijn er infosessies voor het personeel. 

Meest gelezen