Videospeler inladen...

"Caroliene!": Nederlandse premier Rutte krijgt black-out in debat en roept in paniek om politiek adviseur

"Caroliene!", dat riep de Nederlandse premier Mark Rutte gisteravond in paniek tijdens een debat van de publieke nieuwsomroep NOS. Hij kreeg een black-out en had snel de hulp van zijn politiek adviseur nodig. Een opmerkelijke uitspraak was het zeker, want al snel was "Caroliene" het gespreksonderwerp op Twitter. Maar wie is "Caroliene"?

Vandaag mogen Nederlandse kiezers tussen 7.30 uur en 21 uur naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. De afgelopen weken hebben de fractieleiders van alle politieke partijen flink wat campagne gevoerd. Het slotdebat aan de vooravond van de verkiezingen -waarbij de landelijke kopstukken het tegen elkaar opnemen- wordt gezien als het allerlaatste moment om de kiezer nog te overtuigen. 

Gelach

De Nederlandse premier en VVD'er Mark Rutte ging in een 1-op-1-debat met PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher in op de vraag hoe Nederland verder bij elkaar te brengen in plaats van tegenover elkaar te staan. Rutte wilde twee voorbeelden geven om naast elkaar te staan, maar vergat in paniek het tweede voorbeeld. "Waar was dat tweede voorbeeld? Caroliene!" Na wat gelach in de zaal werd het debat al snel weer opgepakt tussen beide heren.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Wie is Caroliene?

Maar op sociale media en in de Nederlandse media kreeg het nog een staartje. Want wie was die Caroliene?

(lees verder onder de tweets)

Al snel werd duidelijk dat het om Caroliene Hermans gaat, de politiek adviseur van Rutte, die nu flink in de schijnwerpers staat. In Nederland is ze een onbekend figuur voor het grote publiek. Op de achtergrond speelt Hermans bij de VVD, de partij van Rutte, een belangrijke rol. Ze is al enige tijd zijn politiek assistent. Ze beheert zijn agenda, sluit verbonden en oefent altijd met Rutte hoe een debat aan te pakken.

De nu welbekende "Caroliene" is tevens de dochter van Loek Hermans, ook VVD’er en oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en oud-burgemeester van Zwolle.

(lees verder onder de tweet)

"Een ramp"

"Het was echt een ramp", zegt Rutte achteraf bij het duidingsprogramma Nieuwsuur. “Het is de hel als je een black-out hebt. Je hebt alles goed voorbereid en fuck, je kunt het argument niet vinden."

Het is de hel als je een black-out hebt

Mark Rutte, Nederlandse premier

"Ik heb er geen excuses voor", zegt Rutte in datzelfde interview, wanneer de journalist vraagt of de black-out wellicht met het schietincident van maandag te maken heeft gehad. Maar volgens de premier is dat niet het geval, hoewel veel mensen op Twitter zich kunnen voorstellen dat Rutte wel iets anders aan zijn hoofd had, wegens Utrecht.

Maandag werden in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen vermoord: een 19-jarige vrouw en twee mannen van 28 en 49 jaar oud. Vijf mensen raakten ernstig gewond, die liggen nog altijd in het ziekenhuis.

Het drama gebeurde in de aanloop naar de Nederlandse verkiezingen voor de provinciale raden, die vandaag worden gehouden. Hoewel het niet om de functie van de premier draait, kunnen de verkiezingen voor Rutte ongunstig uitdraaien. Na de dodelijke schietpartij lijken twee rechtspopulistische partijen de wind in de zeilen te krijgen. En omdat de provincieraden de nieuwe Eerste Kamer kiezen (bij ons de Senaat), kan Ruttes meerderheid in het gedrang komen. Herbekijk daarover de reportage in Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen