Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Wouter Beke: "Schorsing van partij van Orbán is belangrijke eerste stap"

De schorsing van de Hongaarse partij Fidesz door de Europese Volkspartij (EVP) is een belangrijke eerste stap tegen de Hongaarse premier Viktor Orbán. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in "Terzake".

"Het voorzitterschap heeft voorgesteld te starten met een schorsing, die begeleid zal worden door drie wijzen en die zullen een definitief eindrapport schrijven op basis van ons partijprogramma", zegt Beke. "Wat mij betreft hoort zo iemand niet thuis bij de EVP, ik ben nog altijd blij dat ik het initiatief hiervoor genomen heb."

De beslissing tot de schorsing viel na een stevige urenlange discussie, maar werd op het einde gesteund door 190 van de 194 leden. "Het ging over de kern van de zaak: wat zijn onze Europese waarden en hoe kunnen wij die als Europese Volkspartij waarmaken. Er kunnen gradaties en groepen zijn, dat is altijd zo geweest, in elke partij, maar we hebben een gemeenschappelijk platform en dat is waar we voor staan", stelt Beke.

Orbán heeft er de voorbije weken alles aan gedaan om het niet tot een stemming te laten komen, maar dat is hem niet gelukt. In het begin van de vergadering zei hij nog dat hij zou opstappen als het tot een schorsing kwam, maar uiteindelijk heeft hij de beslissing toch geslikt.

Dat er geen timing staat op het afleveren van het rapport van de drie wijzen zet vooral druk op Fidesz en Orbán. "Zo lang er geen definitieve beslissing is genomen door die drie wijzen, maken Fidesz en Orbán geen deel meer uit van de club van de Europese Volkspartij en daar ben ik ontzettend blij mee", besluit Beke.  

Bekijk hieronder het hele gesprek met Beke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen