Koen Van Gerven, CEO van Bpost.

Bpost-CEO Koen Van Gerven: "Logisch dat we op het einde van het jaar minder dividend zullen betalen"

De aandeelhouders van Bpost zullen op het einde van het jaar rekening moeten houden met een lager dividend, zegt Bpost-topman Koen Van Gerven in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is de economische logica."

Postbedrijf Bpost publiceerde gisteren zijn jaarresultaten. Daarin bleek de bedrijfswinst op 424 miljoen euro te liggen. Mooi zoals verwacht, maar daarvoor had Van Gerven eerder al de lat een pak lager gelegd.

"Ik ben zeer tevreden", zegt die daarover. "Dat ligt binnen de vork die we hadden aangekondigd. Het is belangrijk dat we dat hebben kunnen waarmaken."

Bpost heeft een moeilijk jaar achter de rug, waarin de brievenpost verder bleef dalen, over het hele jaar met 5,8 procent. "We hebben de prijzen verhoogd, maar door de felle daling blijven we zitten met een behoorlijk gat." De vooruitzichten voor 2019 zijn ook niet rooskleurig: Van Gerven verwacht een verdere achteruitgang van de brievenpost met 7 procent.

Nog minder winst

Het einde van 2018 stond bovendien in het teken van een zwaar sociaal conflict bij Bpost. De nieuwe arbeidsovereenkomst die die kwestie heeft opgelost, zal het bedrijf het komende jaar wel 20 miljoen euro winst kosten. "En we zullen een aantal geplande reorganisaties niet doorvoeren om de werklast aan te pakken."

Van Gerven wil bovendien versneld een nieuw distributiemodel invoeren. "En dat gaat geld kosten." Dat allemaal om te zeggen dat de bedrijfswinst volgend jaar nog lager zal liggen. Van Gerven rekent op "minimum 300 miljoen euro".

Reserves aanspreken om het dividend op peil te houden? Dat hebben we nooit gedaan en dat is niet een van mijn prioriteiten

Koen Van Gerven, CEO van Bpost

Ook minder dividend dus? "De raad van bestuur beslist daarover op het einde van het jaar. Maar het is evident dat als het resultaat minder is, er ook minder dividend betaald wordt. Dat is de economische logica. 85 procent van een lager bedrijfsresultaat is een lager dividend."

De suggestie dat Bpost reserves zal aanspreken om dat dividend op peil te houden, lijkt Van Gerven af te wijzen. "Dat hebben we nooit gedaan en dat is niet een van mijn prioriteiten."

Beluister hier het gesprek met Koen Van Gerven in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen