Videospeler inladen...

Chauffeur kaapt schoolbus en steekt hem in brand uit protest tegen Italiaanse migratiepolitiek

In de buurt van Milaan heeft een buschauffeur vanochtend een schoolbus met 51 kinderen in brand gestoken. De chauffeur week af van zijn route, en probeerde met de kinderen naar de luchthaven van Linate in Milaan te rijden. Hij dreigde ermee een bloedbad aan te richten, uit protest tegen de vele migranten en vluchtelingen die verdrinken in de Middellandse Zee. Als bij wonder raakte niemand gewond.

De bus was op weg naar de sportzaal, met 51 schoolkinderen tussen de 11 en 14 jaar. Maar plots week hij af van zijn route. Volgens één van de kinderen riep hij dat hij een bloedbad zou aanrichten, dat er geen mensen meer mochten verdrinken in de Middellandse Zee. "Hij bleef maar herhalen dat die vele verdrinkingen de schuld waren van (de Italiaanse vicepremiers) Salvini en Di Maio", vertelde één van de kinderen. Hij zou ook gezegd hebben dat hij zelfmoord wilde plegen. Volgens één van de leerlingen zei hij dat hijzelf drie kinderen verloren had, verdronken op de Middellandse Zee. Maar of dat klopt, is nog niet bevestigd.

Eén van de schoolkinderen slaagde erin alarm te slaan, en even later kwamen de agenten van de carabinieri ter plaatse. De chauffeur probeerde met de bus te ontsnappen, hij brak door de blokkade van de carabinieri, en ramde verschillende auto's, maar verloor uiteindelijk de controle over het stuur. De bus kwam tot stilstand tegen de vangrail. 

Op dat moment goot de chauffeur benzine over de zetels, en stak de bus in brand. Maar de carabinieri konden via een achterdeur in de bus raken en de ramen breken, waarlangs de kinderen en hun leerkrachten uiteindelijk allemaal konden ontsnappen. Als bij wonder raakte niemand gewond. Twaalf kinderen en twee volwassenen zijn wel naar het ziekenhuis gebracht omdat ze bevangen waren door de rook.

Strafblad

De chauffeur is gearresteerd, hij wordt beschuldigd van moordpoging en ontvoering van personen, met verzwarend terroristisch motief. De man is van Senegalese afkomst, maar heeft wel de Italiaanse nationaliteit. Hij was al vijftien jaar in vaste dienst als chauffeur bij het busbedrijf. Hij had al verschillende keren scholieren van de bewuste school vervoerd.

Maar de school wist niet dat de chauffeur een strafblad had. Hij was veroordeeld voor rijden onder invloed, en voor seksueel misbruik van een minderjarige. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini, van de uiterst rechtse Lega, vroeg zich intussen al hardop af hoe zo iemand met een schoolbus kon rijden. Hij laat onderzoeken of het mogelijk is de Italiaanse nationaliteit van de man in te trekken.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen