Videospeler inladen...

Onderwijsadministratie telt ruim 30.000 stakers: "16 procent van de leerkrachten heeft deelgenomen"

31.158 van de 193.638 personeelsleden uit het onderwijs hebben vandaag gestaakt, meldt de onderwijsadministratie op basis van voorlopige cijfers. Dat is 16 procent van de leerkrachten in Vlaanderen. De vakbond Christelijke Onderwijscentrale (COC) omschrijft de staking als een fenomenaal succes. Volgens de vakbond hebben 40.000 leerkrachten meegestaakt.

Volgens de Vlaamse onderwijsadministratie hebben 31.158 van de 193.638 personeelseden uit het onderwijs deelgenomen aan de staking van vandaag. Dat blijkt uit voorlopige cijfers.

Er werd voornamelijk in het basisonderwijs en het secundair gestaakt, met respectievelijk 16.500 en 10.470 stakers. De cijfers zijn nog voorlopig, zo laat de administratie weten, omdat scholen die gesloten waren hun gegevens nog niet aan de administratie hebben bezorgd. Een aantal gegevens moet ook nog verwerkt worden.

Opvallend is dat deze cijfers, ook al zijn ze voorlopig, een heel stuk lager liggen dan de inschattingen van de stakingsbereidheid bij het personeel die de vakbonden tot nog toe hebben gemaakt.

Vakbond: "40.000 stakers is fenomenaal succes"'

Op basis van de binnengekomen resultaten van een bevraging bij de vakbondsafgevaardigden schat de Christelijke Onderwijscentrale COC dat 40.000 personeelseden in het onderwijs het werk vandaag neerlegden. "Dat is een fenomenaal succes, aangezien de actie van vandaag toch vooral een anticipatie is op een mogelijk toekomstig onderwijsbeleid", stipt de christelijke vakbond aan.

Het leeuwendeel is terug te vinden in het basisonderwijs en het secundair onderwijs, goed voor 85 procent van het aantal stakers. "Dat is ook niet onlogisch aangezien het leerplichtonderwijs het meeste personeelsleden telt. Deze algemene onderwijsstaking van woensdag 20 maart is dan ook een krachtig signaal geworden aan de toekomstige Vlaamse regering, aan de nieuwe minister van onderwijs en aan al wie beleidsverantwoordelijkheid draagt in het onderwijs", aldus de onderwijsvakbond.

"Op het punt om te bezwijken"

Het signaal is volgens secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven heel duidelijk. "Wil men de chaos vermijden die er in het Vlaamse onderwijs zit aan te komen, dan zijn overal extra investeringen noodzakelijk en niet alleen in de kleuterklas zoals minister Crevits, sommige politieke partijen en een onderwijskoepel suggereren."

Het moet gedaan zijn diezelfde onderwijswagen steeds voller te laden

Koen Van Kerkhoven, COC

Concrete maatregelen voor de aantrekkelijkheid van het beroep zullen moeten voorkomen dat het lerarentekort helemaal dramatisch wordt, vindt Van Kerkhoven nog. "De werkdruk moet in heel het onderwijs omlaag om te voorkomen dat nog meer mensen dan vandaag uitvallen en er moeten dringend echte eindeloopbaanmaatregelen komen. Hervormingen zoals het M-decreet bijvoorbeeld moeten eindelijk eens met middelen ondersteund worden. Het moet gedaan zijn diezelfde onderwijswagen steeds voller te laden. Hij staat op het punt te bezwijken."

Erkenning

Volgens de christelijk vakbond wordt het hoog tijd dat het personeel ruimte krijgt voor haar kerntaken. "Erken de onderwijsprofessional en overbelast hem niet met zinloze administratie. Geef hem vrijheid in de didactische aanpak van zijn lessen. Erken zijn expertise. Onderwijs verdient waardering en respect."

"Als het nieuwe regeerakkoord geen totaalplan voor het hele Vlaamse onderwijs inhoudt, dan zal het volgende schot geen 18 jaar op zich laten wachten en het zal ook niet meer vóór de boeg zijn", besluit COC in een persmededeling. "Een andere kijk op de organisatie van onderwijs en extra investeringen zijn noodzakelijke ingrediënten voor dat plan."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen