archiefbeeld van een alpaca

Drie alpaca's doodgebeten in Limburg, mogelijk door wolven August of Naya

In Peer in Limburg zijn afgelopen nacht drie alpaca's gedood. Mogelijk zijn de dieren het slachtoffer geworden van een wolf, al is het wachten op het onderzoek. De laatste tijd zijn in de regio al verschillende schapen gedood, in veel gevallen door wolven.

Tijdens de nacht van dinsdag op woendag zijn drie alpaca's gedood in Peer. Eén dier is ter plaatse verorberd, twee andere zijn dodelijk gebeten in de hals. In dezelfde buurt zijn de laatste tijd verschillende schapen het slachtoffer geworden van een wolf. Vermoedelijk zitten wolven August en/of Naya ook achter dit voorval. Al is het wachten op uitsluitsel.

Natuurvereniging vzw Landschap roept dierenhouders op om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Geen enkel schaap - en bij uitbreiding damhert of alpaca - verdient het om gepakt te worden door een wolf, maar stilaan zijn er toch schapenhouders die er bijna om vragen", klaagt Jan Loos van de vereniging aan bij persbureau Belga.

Volgens vzw Landschap is nochtans geen grote investering nodig om zo goed als alle wolvenaanvallen te voorkomen. Een eenvoudig raster onder spanning zou 98 procent van de aanvallen kunnen voorkomen. De kostprijs van zo'n raster (zie foto onder) schommelt rond de 1 euro per lopende meter, alles inbegrepen.

Geen enkel schaap - en bij uitbreiding damhert of alpaca - verdient het om gepakt te worden door een wolf

Jan Loos, vzw Landschap

"Wolven zijn opportunisten die altijd gaan voor maximale prooi met minimale inspanning. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat het pakken van een schaap of alpaca wél moeilijk is en een onprettige ervaring wordt, die geassocieerd wordt met een elektrische schok. Dan zullen de wolven snel terugplooien op wild in de bossen van Limburg, want dat is er in overvloed", besluit Loos.

Meest gelezen