Videospeler inladen...

Eerste lichamen slachtoffers terreuraanslagen Nieuw-Zeeland begraven, frustratie bij de nabestaanden

In de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is de uitvaart van de eerste slachtoffers van de terreuraanslagen op twee moskeeën begonnen. Onder meer de lichamen van een vader en een zoon die voor de oorlog in Syrië zijn gevlucht en in Nieuw-Zeeland een veilig thuis dachten te hebben, zijn geborgen. Intussen klinkt er bij de nabestaanden kritiek op het trage identificatieproces.

Bij de aanslagen vorige week vrijdag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch werden 50 gelovigen gedood. 30 mensen raakten gewond. Tijdens het vrijdaggebed kwamen honderden mensen in de twee moskeeën bijeen. De 28-jarige Brenton Tarrant, uit Australië, opende het vuur op hen. Hij wordt dan ook voor de extremistische en racistische terreurdaad verantwoordelijk gehouden.

Vijf slachtoffers begraven

Tot nu toe zijn vijf slachtoffers begraven, onder wie dus de twee Syrische vluchtelingen. Ze kwamen maanden geleden in Nieuw-Zeeland aan. De lichamen zijn op de begraafplaats van "Memorial Park" in Christchurch geborgen.

Iedereen treurt op een manier die we niet kunnen verklaren

Een van de rouwdragers

Deze begrafenissen konden plaatsvinden, nadat de politie de vijf slachtoffers van de aanval had geïdentificeerd. Bij de Arabische nieuwszender Al-Jazeera omschrijft een van de rouwdragers de emoties die tijdens de ceremonie naar boven kwamen: "Iedereen treurt op een manier die we niet kunnen verklaren. Ik voel me kapot en ben emotioneel helemaal van de kaart als ik de lichamen zie liggen."

"De twee Syrische vluchtelingen dachten een nieuw huis te hebben", zegt een Australische imam die bij de ceremonie in Christchurch aanwezig was tegen Al-Jazeera. "Dat juist die vader en zoon bij deze aanslag zijn omgekomen, is vreselijk. Ze waren ontsnapt aan de bloedbaden die dagelijks in Syrië plaatsvinden, om vervolgens hier in Nieuw-Zeeland te sterven. Heel erg." 

Frustratie

Terwijl deze ceremonies achter de rug zijn, worden andere begrafenissen nog gepland. Het identificatieproces van de overige lichamen duurt volgens de nabestaanden veel te lang. 

De islamitische traditie wil dan ook dat moslims zo snel mogelijk na hun overlijden worden begraven, gewoonlijk binnen 24 uur. De lichamen worden dan gewassen en in een wit laken gewikkeld, zodat er begrafenisgebeden kunnen worden gehouden.

Het zou onvergefelijk zijn als we de verkeerde lichamen aan een gezin teruggeven

Politie Nieuw-Zeeland

De politie wijt de vertraging aan het feit dat ze zeker willen weten dat de namen van de slachtoffers goed worden gekoppeld aan de juiste lichamen. "Het zou onvergefelijk zijn als we de verkeerde lichamen aan een gezin teruggeven." Ook willen ze de "administratie" juist op orde hebben om bewijsmateriaal te verzamelen tegen de verdachte. De lichamen van ten minste 30 slachtoffers zijn volgens de politie vanmiddag geïdentificeerd en worden dan vrijgegeven voor de familie.

Stilte

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern begrijpt de frustratie van de nabestaanden al te goed. "Echter zijn dit veel processen die we hebben gebaseerd op omstandigheden die heel anders zijn dan deze. In de nasleep hiervan zullen we nadenken over verbetering in het proces."

Ardern heeft voor aanstaande vrijdag twee minuten stilte in het hele land aangekondigd.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen