Reporters

"Europa heeft nood aan 28.000 specialisten internetveiligheid"

Er zijn veel te weinig mensen gespecialiseerd in internetveiligheid. Dat zeggen specialisten die vandaag en morgen samenkomen op Infosecurity, dat is de grootste beurs over internetveiligheid van ons land. Door het tekort swingen de tarieven voor goede specialisten de pan uit. 

Stel u voor. Door een grootschalige cyberaanval op het netwerk en de website van de luchthaven, ligt het luchtverkeer uren, zelfs dagen, plat. "De kans dat dit gebeurt is reëel", zegt specialist internetveiligheid Christof Jacques van Check Point. "Door een aanval op de infrastructuur en de website kunnen hackers het luchtverkeer serieus verstoren. Het verlies voor de luchthaven kan in de miljoenen lopen." 

"Denial-of-service" legt website plat

Zo'n grootschalige cyberaanval wordt ook een "denial-of-service" genoemd. "Letterlijk betekent dit dat de luchthaven bepaalde diensten niet meer kan aanbieden omdat de website platligt. Concreet gaan hackers massaal naar een website surfen waardoor de server de toevloed niet meer aankan", legt Jacques uit. Volgens hem is een "denial-of-service" nooit uitgesloten, maar met meer specialisten internetveiligheid kunnen dergelijke aanvallen beter aangepakt worden. "Bovendien kan men na de aanval een strategie ontwikkelen om dat in de toekomst te voorkomen."

De veiligheidsdiensten in de lidstaten gaan zich ook meer met de veiligheid op het internet bezighouden. En dat is een goede zaak.

Hoeveel extra mensen zijn er dan nodig? Hans Graux, jurist en gespecialiseerd in internetveiligheid, haalt er cijfers van de IAPP bij. IAPP is een internationale non-profitorganisatie die opleidingen voor privacy-experts organiseert.  "Zij berekenden dat Europa minstens 28.000 specialisten nodig heeft. Minstens, want dit zijn cijfers van twee jaar geleden. Ik denk dat dat cijfer ondertussen hoger ligt", zegt Graux. Dat komt omdat we ons leven meer en meer op het internet beheren. Bankieren, winkelen en reizen boeken: we doen dat allemaal online.

Jacques treedt hem bij. "We gebruiken ook verschillende toestellen om te surfen." We bankieren met onze laptop, onze smartphone gebruiken we om in een winkel te betalen en een reis boeken we misschien met de tablet. "Elke app of software moet voldoende beveiligd zijn", zegt Jacques. Daarnaast gebeurt er meer en meer in de cloud, dat zijn gigantische servers die verbonden zijn met het internet.

"We zoeken constant mensen"

"Een gevolg van het tekort is dat de goede experts duur zijn." Dat zegt Peter Braem. Braem is CEO van een bedrijf dat gespecialiseerd is in internetveiligheid. "Je moet weten dat het voor kleinere bedrijven niet altijd makkelijk is als een zelfstandige consultant 800 tot 1000 euro per dag vraagt. Daarnaast ben ik op zoek naar 15 nieuwe mensen." Ook bij Jacques is men op zoek naar nieuw bloed. "Wij zijn op drie jaar tijd gegroeid van 7 naar 21 medewerkers. Nagenoeg elk IT-bedrijf is op zoek naar mensen. De vacatures geraken niet ingevuld." 

Op vlak van IT hebben we goede profielen, maar we hebben nog altijd te weinig studenten die zich specialiseren in internetveiligheid

Volgens Braem schort er iets aan de opleidingen. "Op vlak van IT hebben we goede profielen, maar we hebben nog altijd te weinig studenten die zich specialiseren in internetveiligheid."

Maar er is hoop. Althans op juridisch vlak. Graux: "Europa is aan een inhaalbeweging bezig. Dat is een goede zaak, vooral omdat internetveiligheid een mondiaal gegeven is." Een van de dingen die nu op tafel liggen, is de vraag van Europa aan de lidstaten om regelmatig simulaties uit te voeren. "Vroeger gebeurde dat niet systematisch", zegt Graux. "Door een cyberaanval te simuleren, leren we hoe we dat het best kunnen aanpakken."

"Europa heeft ook aan de lidstaten gevraagd om internetveiligheid hoger op de agenda te zetten. De veiligheidsdiensten in de lidstaten gaan zich ook meer met de veiligheid op het internet bezighouden. En dat is een goede zaak."

Meest gelezen