Videospeler inladen...

Nieuwe Europese monsterboete voor Google: 1,49 miljard euro

De Europese Commissie heeft internetreus Google opnieuw een zware boete opgelegd. Deze keer loopt die op tot 1,49 miljard euro. Volgens Europees Commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager heeft Google zijn macht en omvang misbruikt om voor zoekadvertenties van dochterbedrijf AdSense een voorkeursbehandeling te eisen.

Google is nog maar eens door Europa beboet, deze keer voor concurrentievervalsing rond dochter- en online-advertentiebedrijf AdSense. Volgens de diensten van Europees Commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager heeft Google zijn macht misbruikt om concurrenten de pas af te snijden op de online advertentiemarkt. 

Het gaat specifiek over AdSense for Search: daarmee zet Google advertenties bij zoekresultaten op websites die de zoekmotor van Google gebruiken. Klanten die AdSense-advertenties vertoonden, mochten geen zoekadvertenties van concurrenten van Google tonen. Ook moesten ze een minimum aan advertenties een prominente plaats geven op hun website.

"Dit wangedrag heeft tien jaar geduurd en andere bedrijven verhinderd om te concurreren op basis van verdienste en om te innnoveren", zegt Vestager.

Derde boete in evenveel jaren

Google kreeg al twee miljardenboetes van de Europese Commissie te slikken voor misbruik van zijn dominante positie. In juli vorig jaar kreeg de Amerikaanse techreus een recordboete van 4,34 miljard euro opgelegd omdat het de positie van besturingssysteem Android had misbruikt om zo de Google-zoekmachine te bevoordelen. 

In juni 2017 ging het om een boete van 2,42 miljard euro, omdat het bedrijf misbruik maakte van de dominante marktpositie van zijn zoekmachine om zijn online shoppingdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel te geven op de concurrenten. 

Aanpassingen aan Android

De Europese druk begint ook stilaan effect te sorteren. Eerder vandaag heeft Google laten weten dat het een paar aanpassingen zal doen aan zijn mobiele besturingssysteem Android.

Wie die software op zijn smartphone heeft staan, zal in Europa gevraagd worden of hij/zij een andere browser of zoekmachine-app zou willen installeren dan die die Google zelf aanbiedt. Zowat 8 op de 10 mobiele toestellen draaien op Android.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen