Videospeler inladen...

Europees president Donald Tusk: "Enkel kort uitstel als Britse parlement brexitakkoord goedkeurt"

De Europese lidstaten zijn bereid om de Britse regering een kort uitstel van de brexit te geven, maar alleen op voorwaarde dat het Britse parlement het brexitakkoord goedkeurt. Dat heeft Europees president Donald Tusk gezegd. May diende eerder op de dag een verzoek tot uitstel in via een brief aan Tusk.

Zullen de 27 Europese lidstaten de Britse regering uitstel geven voor de brexit? Op deze vraag wordt de komende dagen of week een antwoord verwacht. De Britse premier Theresa May diende vanmorgen een officieel verzoek in om de brexit uit te stellen tot 30 juni, nadat haar brexitakkoord - dat ze met de EU heeft gesloten - al twee keer is weggestemd door het Britse parlement.

Dat parlement gaf May daarop de opdracht om uitstel aan Europa te vragen. De uiteindelijke beslissing ligt namelijk bij de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders. Mogelijk valt die beslissing pas in de loop van volgende week, als May haar akkoord een derde keer aan het parlement heeft voorgelegd. De Europese top van morgen en overmorgen in Brussel komt mogelijk te vroeg.

Want de Europese lidstaten lijken het uitstel alleen te willen geven áls Mays brexitakkoord door het parlement wordt goedgekeurd. Dat liet Europees president Donald Tusk vanmiddag verstaan op een persconferentie. Tusk bevestigde zo de argumentatie die de Europese leiders al geruime tijd hanteren: uitstel kan, maar met een concreet plan op tafel. Maar hij voert de druk op May én het Britse parlement op die manier wel op.

In een oneindig verhaal, waarin Europa maanden of jaren door brexitonderhandelingen gegijzeld dreigt te worden, heeft niemand in Brussel namelijk zin.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen