Videospeler inladen...

"Factcheckers" ontdekt: meldpunt voor gevaarlijke stoffen was tijdlang onbereikbaar

Er zijn problemen geweest met het telefoonnummer waar handelaars moeten melden dat iemand ingrediënten koopt die gebruikt kunnen worden om een bom te maken. Toen het Eén-programma "Factcheckers" wilde bellen om een verdachte aankoop te melden, kwamen ze verschillende keren op een voicemail terecht. De federale politie geeft toe dat er iets misgelopen is: "Er is een technisch probleem geweest, maar dat is intussen verholpen."

Stel: u bent handelaar. Een klant doet bij u een verdachte transactie van een product waar je een bom mee kan maken. Dan bent u wettelijk verplicht om dat te melden. 

Na de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Maalbeek bleek immers dat de bommen van de terroristen relatief eenvoudig te maken waren met producten die gewoon in de handel te verkrijgen zijn. Om te voorkomen dat terroristen nog grondstoffen voor een bom kunnen inslaan, kwam er een wetswijziging. Handelaars moesten verdachte aankopen voortaan melden. Concreet gaat het om bijvoorbeeld klanten die zich nerveus gedragen, die geen logische uitleg kunnen geven over hun aankoop of die heel erg grote hoeveelheden van een verdacht product aankopen.

Er werd een brochure opgemaakt met een verwijzing naar de site van de FOD Economie, waar handelaars de lijst met verdachte producten konden checken. Én er kwam een meldpunt bij de federale politie, waar handelaars dag en nacht terecht konden om zo’n verdachte transactie te melden. 

Problemen bij het meldpunt?

Maar bijna drie jaar na de aanslagen lukt het nog altijd om de grondstoffen in grote hoeveelheden aan te kopen, zo blijkt uit het Eén-programma Factcheckers. De makers konden in twee zaken en online grote hoeveelheden van een verdacht product aankopen, zonder dat de handelaars aan de alarmbel trokken. 

Maar er was méér. Toen de programmamakers de lijst met verdachte producten wilden checken, bleek er een fout webadres te staan in de eerste brochure. Bovendien was de lijst met verdachte producten onvindbaar op de site van de FOD Economie. Daar zijn ze op de hoogte van het probleem, intussen zou het ook verholpen zijn. 

En nog frappanter: de makers probeerden tussen eind februari en midden maart verschillende keren om de federale politie te bellen op het opgegeven nummer om een verdachte aankoop te melden, maar ze vingen bot. Elke keer kwamen de makers uit op een Frans- of Nederlandstalige voicemail. Er belde nooit iemand terug. De federale politie geeft toe dat er iets misgelopen is. "Er is een technisch probleem geweest, dat intussen verholpen is", laat woordvoerder Sarah Frederickx weten.

Er is een technisch probleem geweest, dat intussen verholpen is

Federale politie

"We zijn nog aan het onderzoeken wat het probleem precies inhield, maar waarschijnlijk liep er iets fout met de doorschakeling. Als je nu belt, krijg je wel iemand aan de lijn." Onze redactie heeft het nummer vandaag nog enkele keren gebeld. Uiteindelijk werd er inderdaad wel opgenomen. "In de toekomst zullen we intern wel testen blijven doen, zodat zoiets niet opnieuw gebeurt", laat de politie nog weten. 

Vorig jaar kwamen er zo’n 20 meldingen via telefoon of mail binnen bij de politie. "Alle oproepen worden geanalyseerd en ernstig genomen." 

Bekijk de uitzending van "Factcheckers" hieronder of op VRT NU.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen