Videospeler inladen...

"Geluk is maakbaar", stelt onderzoek, maar hoe kan je eraan werken?

Gelukkig zijn hangt voor 40 procent af van de eigenschappen die je bij je geboorte hebt meegekregen. Daar kan je weinig aan veranderen. Maar de rest heb je zelf in de hand, dat zeggen tenminste de onderzoekers van de UGent en levensverzekeraar NN in hun Nationaal Geluksonderzoek. Welke tips hebben zij voor die 60 procent die maakbaar is? We vroegen het aan een gezondheidsfuturoloog.

Koen Kas noemt zich gezondheidsfuturoloog en adviseert farmaceutische en technologiebedrijven over nieuwe technologieën op het kruispunt van geneeskunde en gedragswetenschappen.

Zijn eerste tip om aan je geluk te werken bewijst al hoe eenvoudig het kan zijn. "De grootste uitdaging die op ons afkomt, is alleen zijn, isolement.  En als ik dan kijk naar mensen die op hun trein of de bus staan te wachten, dan zie ik die allemaal op hun smartphone kijken. Regel nummer één - neem eens het risico om de persoon naast je aan te spreken: ik ben Koen, wie ben jij? Ik ga naar Zürich, en jij? Misschien ben jij mijn nieuwe baas. Je moet durven de stap te doen van het virtuele leven op je smartphone naar real life."

Kas gaat daar ver in. "Stel, je hebt gesolliciteerd en je bent niet aangenomen. Dan kan je de persoon die jou heeft afgewezen toch een brief sturen om hem of haar te bedanken dat je mocht solliciteren.  Die zal dat nooit vergeten en misschien heeft ie je over twee jaar nodig. Op die manier ga je weer het risico opzoeken en zeg je niet: ik heb gefaald, maar: ik heb aan de toekomst gebouwd."

"Sharen" maakt je gelukkig

De derde tip van Koen Kas is al even simpel. "Wij zijn opgeleid om wat we weten voor onszelf te houden, wij sharen niet. Daarin schuilt nochtans een van de grootste kansen om geluk te creëren. Als ik met jou iets deel, dan help ik jou vooruit en dan bouw ik aan mijn sociaal netwerk. En net dat bouwen aan dat sociaal netwerk zorgt ervoor dat ik niet in isolement eindig."

De "blue zones" van deze wereld

Volgens Koen Kas moeten we een voorbeeld nemen aan de inwoners van enkele plekken op de wereld die National Geographic "blue zones" noemt. De mensen worden er gezond en gelukkig oud. Het gaat over delen van Sardinië, Griekenland, Japan, Costa Rica en Californië.

"Al die mensen hebben déze dingen gemeen: ze wandelen in de natuur in plaats van in de fitness te trainen, ze gaan niet tot het uiterste, ze zorgen voor mekaar, ze hebben een hecht sociaal netwerk en vooral: ze hebben een doel. Ook als ze oud worden,  zeggen die mensen: ik streef naar iets, ik kijk naar iets uit."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen