Videospeler inladen...

Gescheiden mensen mogen zich opnieuw laten registreren als "ongehuwd"

Wie gescheiden is, kan zich binnenkort opnieuw als ongehuwd laten registreren voor de burgerlijke stand. Dat heeft de Kamercommissie Binnenlandse Zaken beslist.  PS, MR, Open VLD en N-VA hadden voorstellen in die zin ingediend, waarna de Kamercommissie met een ruime meerderheid het wetsvoorstel goedkeurde.

De vermelding "uit de echt gescheiden" wordt volgens de indieners van het voorstel vaak als stigmatiserend of onaangenaam ervaren. Wie dat wil, zal nu een aanvraag kunnen indienen om die vermelding te wijzigen in "ongehuwd". "Wanneer de burgemeester moet voorlezen dat een persoon "uit het echt gescheiden is", kan dat voor sommige mensen als confronterend of stigmatiserend aanvoelen", zegt Carina Van Cauter (Open VLD). "Door het nieuwe wetsvoorstel kunnen mensen met een nieuwe lei verder leven."

"De algemene regel is dat de burgerlijke staat niet meer vermeld staat op documenten. De uitzonderingen worden door de minister bepaald. Hier kan de burger verzoeken de staat "uit de echt gescheiden" te vervangen door "ongehuwd" tenzij de term "uit de echt gescheiden" voor de goede werking strikt noodzakelijk blijft", zegt Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).

Sommigen willen deze titel juist houden als herinnering aan hun overleden echtgenoot. We gaan ze dus niet verplichten te veranderen
Kristien Van Vaerenbergh, N-VA

De beslissing houdt niet in dat gescheiden mensen voortaan verplicht zijn om hun status te veranderen in "ongehuwd". De mensen hebben nog steeds de keuze of ze "ongehuwd" zetten of "uit de echt gescheiden"  laten staan. Voor weduwen en weduwnaars kan de terugkeer naar de vermelding "ongehuwd" een stap in de verwerking van het rouwproces betekenen. "Ook hier laten we de keuze aan de weduwe of weduwnaar. Sommigen willen deze titel juist houden als herinnering aan hun overleden echtgenoot. We gaan ze dus niet verplichten om dat te veranderen", zegt Van Vaerenbergh.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen