Videospeler inladen...

Hoe Palermo het hart van Rudi Vranckx stal… en daarna zijn spullen. Daarover gaat het deze maand in Vranckx & Byloo

Terwijl Rudi door Italië reisde voor de opnames van zijn nieuwe project Breaking Europe, kwamen in Algerije de jongeren op straat. Is daar een late Arabische Omwenteling op til, of eerder een nieuwe terroristische golf? Vranckx & Byloo buigen zich er deze maand over, en geven terloops mee waarom de taxi’s van Caïro verdraaid veel weg hebben van de koffieautomaten op de VRT.

Luister naar Vranckx & Byloo op:

“Ja, Pontius Pilatus had ook de stem van het volk. Maar had hij daarom gelijk?” Aan het woord is Leoluca Orlando, de burgemeester van Palermo die zijn stad in de jaren negentig van de maffia verloste, maar nu vooral voor de rechten van de nieuwkomers in zijn stad strijdt. Hij eet populisten bij het ontbijt. Rudi sprak met hem in Palermo, een politicus uit (wat lijkt) vervlogen tijden.

Italië doet tegenwoordig immers niet alleen dromen, het inspireert ook tot horror aan de andere kant van de wereld. Vorige vrijdag opende een terrorist in Nieuw-Zeeland het vuur op moskeegangers. Op zijn wapen had hij de naam van Luca Traini geschreven, een Italiaanse terrorist die in korte tijd is uitgegroeid tot een icoon voor al wat neonazistisch is.  

Chris Obehi, op de rand van de doorbraak.
VRT

Vranckx en Byloo zijn dan wel geen tovenaars, soms slagen ze er toch in dromen een beetje waar te maken. Die van Chris Obehi bijvoorbeeld. Vier jaar nadat hij met zijn bootje aankwam in Italië, zingt hij al Italiaanse smartlappen als de beste. En hij wilde niets liever dan dat Rudi z’n muziek liet horen. Welaan dan.

Arriveert de Arabische Lente nu dan toch in Algerije, met acht jaar vertraging? Rudi en Vincent vragen het aan Marouan Senouci, een jonge zelfstandige ondernemer uit Lokeren. Hij begrijpt perfect waarom zijn Algerijnse vriendenkring op straat komt tegen de weggekwijnde president Bouteflika en zijn entourage. Marouan heeft er een goed oog op, maar Rudi houdt niettemin zijn hart vast. Niet voor niets werden in het Algerije van de jaren negentig, tijdens die vorige revolutie, de kiemen geplant van de terroristische cellen die tot vandaag Europa onveilig maken.

Rudi Vranckx, Marouan Senouci en Vincent Byloo: wacht Algerije een Arabische Lente of een terreurgolf?
Vincent Merckx / VRT

In Egypte woedde er de afgelopen vijf jaar dan weer een ecologische revolutie. De gemiddelde taxi was er ouder dan de gemiddelde Egyptenaar, en dat kon niet langer, vonden ze daar. Dus haalden ze er maar liefst 45.000 van straat. Goed voor honderdduizenden ton uitgespaarde broeikasgassen.

En o ja, Rudi geeft ook nog een gouden tip mee. De mooiste vrouwen ter wereld vind je… tja, daarvoor zal je naar de Message to Rudi moeten luisteren.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Jouw message to Rudi in de podcast? Dat kan via vranckxenbyloo@vrt.be.

Videospeler inladen...

Meest gelezen