Videospeler inladen...

John Crombez (SP.A) en Zuhal Demir (N-VA) pleiten samen voor betere opvang voor slachtoffers van tienerpooiers

Naar aanleiding van de reportage van "Pano" over tienerpooiers vragen John Crombez (SP.A) en Zuhal Demir (N-VA) dringend betere opvang voor de slachtoffers. "Je kan die kinderen niet in een gesloten instelling steken bij meisjes met allemaal verschillende problematieken. Er is specifieke opvang nodig." De twee politici deden hun oproep vanavond samen in "De Afspraak".

Geen politiek gekibbel vanavond aan de tafel van Bart Schols in "De Afspraak" op Canvas. SP.A-voorzitter John Crombez en voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) pleiten samen voor meer gespecialiseerde opvang van de slachtoffers van tienerpooiers. Dat doen ze naar aanleiding van de reportage van "Pano".

In die reportage trekt "Pano" naar de gesloten instelling in Beernem waar slachtoffers van tienerpooiers terechtkomen. Daar zitten ze, voorlopig nog, samen met andere meisjes die een delict gepleegd hebben en meisjes die het thuis moeilijk hebben of weglopen. Die formule werkt niet, volgens Crombez en Demir. 

"Er is momenteel geen gespecialiseerde opvang voor die slachtoffers", zegt Demir. "Die kinderen hebben specifieke opvang nodig, je kan die niet zomaar in een gesloten instelling steken. Je moet met die slachtoffers echt een vertrouwensband opbouwen en dat lukt niet in een instelling waar steeds andere opvoeders werken."

Crombez treedt haar bij: "Die meisjes zijn zeer zwaar getraumatiseerd hebben. Ze hebben bescherming, veiligheid en therapie nodig. Apart. En langdurig. Opsluiten in een gesloten setting lost niets op."

Crombez en Demir zijn beide voorstander van gespecialiseerde, kleinschalige opvang die inzet op huiselijkheid. "Daar krijgen die meisjes soms voor het eerst in hun leven een thuis en komen ze voor het eerst in een liefdevolle situatie terecht. Dat geeft hen rust."

En beide politici pleiten ook voor strengere straffen van de dader: "Slachtoffers kunnen echt niet begrijpen dat de daders niet opgesloten worden of heel vroeg weer vrijkomen. Een tienerpooier die vervroegd vrijkomt met een enkelband kan via sociale media gewoon voortdoen waarmee hij bezig was."

Bekijk het gesprek met John Crombez (SP.A) en Zuhal Demir (N-VA) in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen