Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved

Astana omgedoopt tot Noersoeltan: Kazachse hoofdstad krijgt nieuwe naam om afgetreden president te eren

Het parlement van Kazachstan heeft de naam van de hoofdstad Astana officieel veranderd in Noersoeltan. Dat is de voornaam van de president die gisteren na 30 jaar aftrad. Het voorstel kwam van Kassym-Zjomart Tokajev, de kersverse interim-president van Kazachstan, die vandaag de eed heeft afgelegd.

Kassym-Zjomart Tokajev (65), de voorzitter van het Kazachse parlement, heeft vanmorgen de eed afgelegd als interim-president van Kazachstan. Die functie zal hij uitvoeren tot de volgende presidentsverkiezingen in 2020.

Van onder naar boven: Tokajev, de nieuwe interim-president, Nurlan Nigmatulin, de voorzitter van het lagerhuis van het Kazachse parlement, en Nazarbajev.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved

Tijdens de inauguratie sprak Tokajev zijn respect uit voor Noersoeltan Nazarbajev (78), de president die gisteren na 30 jaar aftrad. Hij stelde ook meteen voor om de hoofdstad naar het voormalige staatshoofd te noemen. Het voorstel werd door het parlement op applaus onthaald, en is al goedgekeurd. De hoofdstad heet dus niet langer Astana, maar Noersoeltan.

De Byterektoren in Astana, dat vanaf nu Noersoeltan heet.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De hoofdstad van Kazachstan werd in 1994 door Nazarbajev verplaatst van het commerciële centrum Almaty naar Astana, nu dus Noersoeltan. De hoofdstad werd volgens sommigen verplaatst om betere controle te krijgen op de grote Russische minderheid, die in het noorden van Kazachstan woont.

In de eerste jaren nadat het land onafhankelijk was geworden na de val van de Sovjet-Unie, werd er gevreesd dat dat deel zich wou afscheuren van Kazachstan. De stad, die volgebouwd is met glimmende wolkenkrabbers, is het uithangbord van de olierijkdom van de Centraal-Aziatische staat. 

De fakkel doorgeven

Ook is Nazarbajevs dochter, Dariga Nazarbajeva (55), vandaag benoemd  tot voorzitter van de Senaat, de belangrijkste functie na de president. Dat een familielid die positie in de schoot geworpen krijgt, is niet vreemd in Centraal-Azië, waar nepotisme en corruptie legio zijn. 

Nazarbajev mag dan wel afgetreden zijn als president, veel macht geeft hij niet af. Hij blijft voorzitter van de veiligheidsraad van Kazachstan en voorzitter van de heersende partij Nur Otan. Hij blijft ook "hoofd van de natie", een functie die hij zelf creëerde.  

Is Nazarbayevs zet een onverwachte wending?

Volgens experten in Kazachstan komt het aftreden van de president niet als een verrassing, dat schrijft BBC. Nazarbajev zou al enkele jaren bezig zijn met de voorbereiding van zijn vertrek.

Wie hem zal opvolgen na de verkiezingen, is nog een vraagteken. Waarschijnlijk zal duidelijk worden wie klaarstaat als opvolger wanneer de kandidaten voor de verkiezing worden bekendgemaakt, zeggen de Kazachse politologen. 

Meest gelezen