Videospeler inladen...

De EVP schorst het lidmaatschap van de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Orbán

De Europese Volkspartij (EVP) heeft beslist om het lidmaatschap van de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Orbán tijdelijk te schorsen. De partij wordt dus voorlopig niet uit de EVP gezet, zoals een aantal andere partijen gevraagd had.

Dertien partijen, onder wie CD&V, hadden gevraagd Fidesz uit de EVP te sluiten omdat het beleid van Orbán niet strookt met de Europese waarden die de EVP voorstaat en hij de Europese Unie aanvalt. Zo haalde de partij onlangs Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker nog door het slijk in een affichecampagne.

Maar niet alle partijen waren het daar mee eens. De Duitse fractieleider van de EVP, Manfred Weber, kwam vandaag met een compromis voor de dag. Er komt een evalutiecomité, onder leiding van voormalig Europees president Herman Van Rompuy, dat de banden tussen Fidesz en de EVP moet nagaan.

Tot dat comité zijn oordeel velt, mag Fidesz niet meestemmen en geen kandidaten voor posten voorstellen, iets waar de Hongaren mee instemmen. Als de EVP een uitsluiting van het lidmaatschap had gevraagd, was Orbán zelf opgestapt.

Manfred Weber
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen