Minister van Onderwijs Hilde Crevits beantwoordt vragen in het Vlaams Parlement.

Meerderheid en oppositie bereiken akkoord over basisonderwijs en M-decreet

Vijf Vlaamse partijen uit meerderheid en oppositie hebben een akkoord bereikt over een versterking van het kleuter- en basisonderwijs. Ze dienen in het parlement samen een motie in, die later vanavond zal worden goedgekeurd.  

Eerder waren de partijen het in de commissie onderwijs al eens geworden over een aantal maatregelen. Zo worden de werkingsmiddelen van het kleuter- en het lager onderwijs gelijkgeschakeld. Er komen ook meer kleuterverzorgers en zorgleerkrachten en de directeurs krijgen een betere administratieve ondersteuning.

In de motie leggen CD&V, N-VA, Open VLD, Groen en SP.A ook vast dat het M-decreet geëvalueerd en bijgestuurd zal worden, "zodat alle leerlingen de gepaste ondersteuning krijgen waarbij de grootste leerkansen worden gegarandeerd".

De volgende regering zal niet meer met een besparing kunnen afkomen

Elisabeth Meuleman

"Belangrijk is ook dat er extra middelen worden uitgetrokken om niet-Nederlandstalige kinderen Nederlands te leren en te integreren", zegt Koen Daniëls van N-VA. "Het kan gaan om taalbaden, digitale taalondersteuning, enzovoort." Tot slot wordt de administratieve last voor het onderwijspersoneel verder verlaagd door duidelijk te maken welke documenten opgelegd zijn door de overheid.

"Dit is weliswaar nog geen concreet toekomstplan, maar er worden nu toch enkele minimale zaken verankerd", zegt Elisabeth Meuleman van Groen. "De volgende regering zal niet meer met een besparing kunnen afkomen." Jo De Ro van Open Vld vindt het een sterk signaal. "Nu moeten we dat ook na de verkiezingen uitvoeren!", zegt hij.

Meest gelezen