Videospeler inladen...

Noodhulp in zuidelijk Afrika komt op gang na honderden doden door cycloon

In zuidelijk Afrika komt de noodhulp op gang na de doortocht van cycloon Idai en de daaropvolgende overstromingen. De Europese Unie heeft 3,5 miljoen euro aan noodhulp vrijgemaakt voor de getroffen gebieden. Volgens reddingswerkers ter plaatse gaat het om de meest destructieve overstromingen in 20 jaar.

Bij de doortocht van een cycloon, die "Idai" wordt genoemd, zijn 300 mensen om het leven gekomen en dat aantal kan nog oplopen. Ook zijn hele dorpen en steden verwoest. Volgens de VN zijn honderdduizenden mensen in Mozambique, Zimbabwe en Malawi geïsoleerd van de buitenwereld en hebben ze geen toegang tot voedsel of schoon water. Vooral Mozambique lijkt erg zwaar getroffen te zijn. 

Nationale rouw

De afgelopen zes dagen zijn Mozambique, Malawi en Zimbabwe door overstromingen getroffen, vanwege de doortocht van de cycloon. Volgens reddingswerkers zitten nog duizenden mensen vast in hun huizen, maar ook in bomen en op daken. Grote delen van het platteland staan compleet onder water.

In de havenstad Beira in Mozambique zijn volgens president Filipe Nyusi al meer dan 200 doden geteld, in buurland Zimbabwe is sprake van zeker 100 doden. Hulpverleners verwachten dat het dodental nog met honderden zal toenemen. Nyusi heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Internationale hulp

Overal in het getroffen gebied drijven nog altijd lichamen rond. Rondvliegende daken en de overstromingen maken het voor hulpverleners erg moeilijk om de schade op te maken. Dat zegt ook Gert Verdonck, de noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Mozambique. "Het is moeilijk om de gezondheidscentra te bereiken, omdat de wegen zijn verwoest. Ik denk dat dat op dit moment onze grootste uitdaging is," zegt hij.

In de getroffen landen bevinden zich binnenzeeën die zich mijlenver in alle richtingen uitstrekken

Wereldvoedselprogramma

Internationale hulp wordt momenteel op gang gebracht om lichamen te bergen en voedsel uit te delen. De EU heeft daar ruim drie miljoen euro voor vrijgemaakt.

Volgens de Verenigde Naties is veel meer hulp nodig. Het Wereldvoedselprogramma (WFP), Unicef en andere VN-organisaties roepen op tot onmiddellijke financiering en logistieke steun voor degenen die door de cycloon getroffen zijn. "In de getroffen landen bevinden zich binnenzeeën die zich mijlenver in alle richtingen uitstrekken", aldus het WFP. "De wereld beseft niet hoe groot het probleem is."

Het gevaar is nog niet geweken

De komende dagen zal het in de gebieden nog hard regenen. Daardoor groeien de zorgen over verdere overstromingen, als het stijgende water naar de belangrijkste rivieren in Mozambique stroomt. Honderdduizenden mensenlevens staan volgens hulpdiensten daarmee op het spel.

Gert Verdonk, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Mozambique, benadrukt ook het gevaar voor ziektes: "Mensen gebruiken water dat niet veilig en niet drinkbaar is. Ook longontsteking wordt een probleem, omdat het binnen regent in de verwoeste huizen. Veel mensen hebben zich ook verzameld in scholen of kerken, waardoor ademhalingsziektes vrij spel hebben. Bovendien weten we niet hoe we zieken kunnen behandelen, omdat zo veel gezondheidscentra vernield zijn."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen