Overname 21st Century Fox door Disney is rond: "Troef in de concurrentiestrijd met Netflix"

Het Amerikaanse entertainmentbedrijf Disney heeft de overname van zijn directe concurrent 21st Century Fox afgerond. Disney betaalde 63 miljard euro voor de overname en komt nu in het bezit van onder meer de "Avatar"- en "X-Men"-franchise. "Een troef om de concurrentie aan te gaan met Netflix", analyseert Ward Verrijcken.

Het Amerikaanse entertainmentbedrijf Disney heeft opnieuw een monsterovername gerealiseerd. Na de overname van Lucasfilm (de "Star Wars"-franchise) heeft Disney nu de filmstudio 21st Century Fox overgenomen.

Onder de Fox-vlag zitten onder meer alle film- en tv-producties van 21st Century Fox. Fox News is niet betrokken bij de deal.

"De overname betekent dat alle films en televisieseries die Fox ooit gemaakt heeft eigendom worden van Disney. Die zullen later dit jaar kunnen worden aangeboden op het nieuwe streamingplatform van Disney. Disney gaat met dat platform de concurrentie aan met Netflix", zegt Ward Verrijcken. 

Maar er is meer. "Disney kan nu ook een heel aantal nieuwe titels maken. Onder meer de nieuwe films in de “Avatar”-franchise en de “X-Men”-franchise. Door de overname verstevigt Disney zijn machtspositie in de entertainmentwereld", aldus Verrijcken.

De overname zat al maanden in de pijplijn, maar is nu pas definitief afgesloten voor 63 miljard euro. Verschillende mededingingsautoriteiten in verschillende landen moesten groen licht geven voor de overname.

AP

Meest gelezen